Många västeråsare är överlyckliga över att Tomas Tranströmer får Nobelpriset, säger Helene Bendix. Bild: Lasse Fredriksson

 

Alléerna lunkar
i koppel av solstrålar.
Ropade någon?

Jovars. Strax efter lunch den där höstliga torsdagen i början av oktober var det många i Litteratursverige som ropade: Äntligen!
Inte minst på Akademibokhandeln i Västerås jublades det när det blev känt att årets Nobelpris i litteratur går till poeten Tomas Tranströmer, som i många år bott och arbetat i staden.
– Vi tog fram allt som fanns av Tranströmer – diktsamlingar, biografier och skivor, berättar Helene Bendix som jobbar i butiken i Gallerian.

Själv skyndade hon sig att ladda ner en bild på Tomas Tranströmer från internet och skapade snabbt en hyllningsskylt som hon satte upp i butiken. Strax efteråt kom mejl från huvudkontoret med centralt utformat reklammaterial.
– Men han såg gladare ut på min bild, så den fick sitta kvar.
Det finns alltid kunder som vill köpa Nobelpristagarens böcker direkt efter tillkännagivandet, men den här gången var uppståndelsen extra intensiv.
– Alla västeråsare känner till Tranströmer. Många är överlyckliga och säger att han var värd priset.

Samtliga böcker av och om Tomas Tranströmer sålde slut i ett nafs. En skiva med tonsatta dikter som sjungs av dottern Emma går dock fortfarande att köpa några dagar senare när Handelsnytt talar med Helene Bendix. Skivan, som gavs ut till poetens 80-årsdag i våras, har bokhandelspersonalen en speciell relation till.
– Vi sålde böcker och skivor i Västerås konserthus i samband med en spelning när Emma Tranströmer sjöng och Tomas var med.

Som tågpendlare från Ängelsberg har Helene Bendix gott om tid att läsa böcker. Oftast blir det underfundiga kriminalromaner av författare som Johan Theorin eller Lee Child, dem brukar hon puffa för i egna boktips till kunderna. Dikter läser hon inte, men är ändå sugen på den nyutkomna biografin över Tomas Tranströmer som är skriven av västeråsaren Staffan Bergsten.
– Det skulle vara roligt.

Frustrerande är det däremot att tvingas vänta i flera veckor på att förlaget ska hinna trycka upp nya exemplar av den påkostade jubileumsutgåvan av Tranströmers samlade verk. Kanske kan alla som väntar finna tröst i den strokedrabbade poetens egna ord i form av en sen haikudikt:

Se hur jag sitter
som en uppdragen eka.
Här är jag lycklig.

 

Helene Bendix

Ålder: 55 år.
Arbetsplats: Akademibokandeln i Västerås.
Aktuell: Säljer böcker av stadens egen Nobelpristagare.