Med den nya formen kan vi göra lite nya slags artiklar, som vi hoppas ska tilltala er läsare. Ett exempel på det är Duellen, där två personer med motsatta åsikter debatterar en aktuell fråga. Debut i Duellen i detta nummer gör ekonomerna Stefan Fölster och Stefan Carlén som säger sitt om lägstalöner.

Vi har även startat det stående inslaget Läsarkrönikan. I detta nummer är det Elisabet Nilsson, ”kassörskan från Halland”, som berättar om en ungdomskärlek som hållit i sig. På vår lite lättsammare avdelning Handelsfolk finns numera både en dödskalle och en termometer. Vi vill gärna höra vad du tycker om dem och allt annat som är nytt. Ris och ros är lika välkommet!

Men det viktigaste i tidningen är kanske att nyheterna berör. Det här numret har varit extra engagerande att göra också eftersom vi kan berätta om Handelsmedlemmar som vågat säga ifrån och förändra förhållandena på sina arbetsplatser. Sandra Carlsson på Coop Forum till exempel (läs artikel här), som tröttnade på att ha ett anställningskontrakt på bara en timma, men kunde få jobba 14 dagar i ett sträck. Bådadera strider mot avtal och lag. Det är anmärkningsvärt att ett så stort företag som Coop bryter mot både kollektivavtal och arbetstidslag. Men företaget säger bara ”det måste ha blivit fel”. Sandra Carlsson protesterade mot de dåliga villkoren och vände sig till facket. Hennes fall är ett exempel på att Coop, som förr var en lite bättre arbetsgivare i och med de kooperativa rötterna, numera kan bete sig ganska illa.
Nu tänker ombudsmännen på Handels avdelning granska övriga stormarknader. De är inte så säkra på att entimmeskontraktet bara var ett misstag i en enda butik

Andra som har sagt till och faktiskt fått arbetsgivaren att göra en riktig pudel är de anställda på Hemköp i Östersund (Läs artikel här). De filmades i lunchrummet utan vetskap och blev förstås mycket upprörda när det upptäcktes av en slump. Men till skillnad mot Coop har Hemköp backat rejält. Regionchefen har hälsat på och de anställda får ”skadestånd” i form av en teaterresa med hotell. Det lönar sig att säga ifrån!