– Jag hade velat vara kvar.  Jag förstår inte riktigt hur det kommer sig att de timmarna jag jobbade inte finns längre. Jag tycker att det är fel att jag ska behöva byta butik, när det är butikschefen och Coop som betett sig fel, säger Sandra Larsson.

Handelsnytt har tidigare berättat om Sandra Larsson (läs här). Under ett och ett halvt års tid gav Coop henne kontrakt på en timme i veckan, vilket är ett brott mot kollektivavtalet. Men hon jobbade betydligt mer, i genomsnitt 36 timmar i veckan. Hennes arbetsdagar kunde gå från sena kvällar till tidiga morgnar och hon kunde arbeta 14 dagar i rad, vilket är förbjudet enligt arbetstidslagen. Till slut sa hon ifrån. Facket klev in och påbörjade förhandlingar med Coop.

Nu är förhandlingarna avslutade. Sandra Larsson erbjuds en tjänst på 25 timmar i veckan på en annan Coop-butik i Göteborg och hon får kompensation för utebliven lön under tvistetiden.

Handels hade en förhoppning om att få igenom fler timmar än 25 samt att Sandra Larsson skulle få vara kvar på sin gamla arbetsplats. Men det fanns ingenting som rättsligt band Coop att tillmötesgå detta. Sandra Larssons tidsbegränsade anställning som förlängdes månadsvis avbröts ungefär samtidigt som hon sa ifrån.
– Säger arbetsgivaren att behovet inte längre finns har de rätt att avsluta en tidsbegränsad anställning, säger Thomas Holm, ombudsman på Handels som var med i Sandra Larssons sista förhandling.

Och eftersom hon inte var anställd är Coop inte heller bundna att ge henne utebliven lön under tvistetiden.
– Utifrån rättsläget var det en bra förhandling, säger Thomas Holm.