– Lagena använder bemanningsföretagen för att gå runt reglerna. Det är obehagligt, säger Patrik Olofsson, klubbordförande hos dryckesdistributionsföretaget Lagena i Jordbro.

Enligt de arbetstidsbestämmelser som finns i bemanningsavtalet måste ett företag som hyr ut personal följa de arbetstidsbestämmelser som finns på kundföretaget. Enligt klubben på Lagena i Jordbro och Handels Stockholmsavdelning bryter bemanningsföretaget SBP Sverige AB mot reglerna. Till exempel har bemanningsanställda jobbat enbart kvällar, trots att kvällstid inte fanns på arbetsplatsens avtalade scheman. Om detta skulle man ha behövt förhandla med klubben. Det gäller oavsett om det är de ordinarie anställda som ska jobba på andra tider eller inhyrd personal. Att inte förhandla leder till att både SBP och Lagena riskerar att begå kollektivavtalsbrott.

Enligt Fredrik Ståhlberg på Handels Stockholmsavdelning är det här inget ovanligt problem.
– Det är väl utbrett att använda sig av bemanningsföretag för att gå runt arbetstidsbestämmelserna. Det som är ovanligt här är att vi fått in dokumentation i form av scheman så att vi kan driva saken. Vi har på fötterna nu, säger han.

Lagena menar att ansvaret ligger på bemanningsföretaget att ha koll på och följa reglerna. Men personalchefen på SBP, Ahmed Kücügöl, säger att man följt reglerna och uppdragsgivarens anvisningar.
– Vi har fått hjälp av Almega med och tittat på avtal och annat för att det skulle bli rätt. Vi har ju inget intresse i att stöta oss med någon. Mitt primära intresse är ju bara att mina anställda ska ha ett jobb att gå till.

Om avdelningen i Stockholm får bestämma kan SBP i Sverige AB komma att stämmas i Arbetsdomstolen. Och det välkomnar Ahmed Kücükgöl.
– Då kanske vi får klarare riktlinjer. Det tror jag är viktigt för hela bemanningsbranschen för att öka trovärdigheten, säger han.

Och klubbordföranden Patrik Olofsson anser att Lagena är långt ifrån oskyldiga.
– De har alltid fem eller sex bemanningsföretag igång och om ett av dem inte levererar blir någon annan vald. De har inte så mycket val om de ska klara sig. Jag ser inte bemanningsföretagen som de stora skurkarna i sammanhanget, säger han.

Olika avtal

Partihandelsavtal och bemaninngsavtal

För de anställda på Lagena gäller partihandelsavtalet.
För de anställda på SBP Sverige AB gäller bemanningsavtalet. Enligt bemanningsavtalet ska de anställda som hyrs ut till en arbetsplats bara jobba på de tider som finns avtalade för de ordinarie anställda där.

Om någon ska jobba på tider som inte finns avtalade på en arbetsplats ska företaget förhandla med klubben om de nya arbetstiderna, oavsett om det är ordinarie anställda eller inhyrda som ska ha de nya tiderna.