Butiken skulle fyllt 100 år nästa år. Men Coop Konsum i Tvååker, Varberg, stupade på mållinjen och ska stänga. Håkan Carlsson med 33 år i butiken har inte riktigt känt efter hur det känns än.
– Det är inte roligt, detta är det enda jobb jag haft. Men det är ingen mening att gå och deppa, säger han.
– Butiken har gått sämre och sämre. Coop Forum öppnade i Varberg, det tog knäcken på oss. När jag började här fanns inte de stora drakarna.

Sex anställda – fem deltidare och chefen på heltid – sägs upp. De har inte förtur till jobb i Coops andra butiker, bland annat för att en drivs via franchise och för att förturen togs bort vid en tidigare fusion. De flesta anställda har ändå erbjudits jobb i butikerna.

Coop planerar att bygga en ny butik i Tvååker som kan stå klar under 2013. Nu hänger det på hur hyresförhandlingarna går. Personalens företrädesrätt till nytt jobb gäller dock bara i nio månader.
– Det är lite olyckligt, det kommer ta 1,5 år ungefär. Men vi kunde inte vänta med att stänga, eftersom vi fick en köpare på fastigheten, säger Göran Borg, vd för konsumentföreningen.

Med två veckor kvar till stängning har Håkan Carlssons arbetslust dämpats något.
– Speciellt när det inte är någon vidare rusch. Jag trodde att folk skulle börja handla mer nu när vi ska stänga, men i november har det varit rena döden.

Statistik  

Fler nya arbetslösa och fler varslade

• 5 700 personer varslades om uppsägning i oktober, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Samma period förra året varslades 4 800 personer.
• 30 000 personer anmälde sig som arbetslösa, mot 28 300 oktober förra året.
• I slutet av oktober var 372 000 personer öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, 8,2 procent av den registerbaserade arbetskraften. Förra året var de 399 000.
• 50 000 lediga jobb anmäldes till Arbetsförmedlingen, 7 000 fler än under motsvarande månad ett år tidigare, men ökningen är inte lika markant som tidigare.
• Arbetsförmedlingen befarar att arbetslösheten kommer att öka framöver.