–    Tänk dig att du inte har något hår och vill dölja det med en peruk. Och så sliter någon av dig peruken. Så känns det när jag inte har min slöja, säger Sansan, som egentligen heter något annat.
Hon har burit sin slöja i snart tre år. Det är en så kallad Hijab, som döljer en del av pannan, håret och halsen. För övrigt ser hon ut som vilken kvinna i 40-årsåldern som helst i jeans och tröja. På hennes tidigare arbetsplatser har slöjan aldrig varit något problem. Men i godisaffären, där hon senast jobbade började problemen direkt.

Sansan fick nystartsjobb på butiken i februari i år. Arbetsgivarna, det par som äger butiken, gjorde genast klart att de inte ville att hon skulle bära slöjan på jobbet. Enligt Sansan sa de till henne att detta var en modern butik där slöja inte passade. De skulle skrämma bort kunderna.
– Jag valde att hålla tyst då, säger Sansan.

Egentligen går det emot Sansan religion att ta av sig slöjan inför någon man som inte är hennes man, bror eller son.  Men hon ville så gärna behålla sitt jobb så när ägarna kom till butiken försökte hon smyga av sig slöjan. Sansan visar hur hon liksom hukar sig samtidigt som hon låtsas lyfta ned tyget över huvudet.
– Butiken är väldigt öppen. Alla kan se rakt in bakom de låga hyllorna. Jag skämdes så om det gick förbi någon jag känner. Ibland gömde jag mig under disken.

Men ägarna kom på henne och blev rasande. De skrek på henne och vid ett tillfälle ryckte mannen av henne slöjan.
– Jag blev självklart jätteledsen.  Jag sa att de får skälla på mig om jag ger dålig service och inte sköter mitt jobb. Men det här är min religion, det måste de respektera.

Det var kunder som uppmanade Sansan att prata med facket, vilket hon också gjorde när hennes provanställning plötsligt avslutades lagom till att skolorna slutade. De som jobbat extra i butiken tidigare tog studenten och kunde då gå in och täcka de tider Sansan tidigare jobbat.
– De kom in till mig i butiken och hade med sig en annan som de sa skulle jobba där. Jag skulle inte jobba mer sa de.

Nu har Handels stämt godisaffärens ägare. Facket kräver flera hundra tusen i skadestånd till Sansan för diskriminering. Själv vågar Sansan inte hoppas för mycket. Och hon väljer att vara anonym för att hon är rädd för sina förra arbetsgivare.
– Jag har en son. Jag är rädd för vad som kan hända med mig och med honom om de får veta att jag pratat med tidningen, säger hon.

Fakta diskriminering

Handels har egen handlingsplan
Diskrimineringslagen säger att det är förbjudet att negativt särbehandla någon i arbetslivet på grund av till exempel kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion eller ålder.  

Handels har en egen handlingsplan mot diskriminering. Den går ut på att få medlemmar att vända sig till förbundet när de utsätts.