– Jättebra, det är en så pass stor fråga. Jag är taggad att driva detta. Vad är annars nästa steg, att visa trosstorleken? säger en före detta anställd som varit drivande i frågan.

Personalen på Change har inte bara sitt namn på namnbrickan. Också bh-storleken. Det var när den anställde fortfarande jobbade på Change som hon vände sig till Handels om detta. Då fack och företag inte kommit överens på annat sätt ska facket stämma Change i Arbetsdomstolen, AD.
– Vi vill pröva hur mycket en arbetsgivare verkligen får kräva. Vi anser att detta är kränkande och inte relevant för att kunna göra sitt jobb bra. Det är ett unikt fall och ska bli jätteintressant, säger Jannika Fahlander på Handels förbundskontor.

Ärendet är överlämnat till LO-TCO Rättsskydd, men stämningen är formellt inte genomförd, man har till sista januari på sig. Innan dess vill ansvarig jurist inte uttala sig.

Change har inte gått att nå för en kommentar, men skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar en prövning i AD. Företaget menar att det är frivilligt att bära brickan med storleken. Brickan ska ha varit ett förslag från de anställda själva för att avdramatisera bh-köpet, och för att fungera som en storleksguide. Att muntligt säga sin storlek skulle inte ge samma effekt. Facket ifrågasätter frivilligheten och menar att det blivit en oskriven regel att visa storleken.
 
Brickor med bh-storleken har använts i nästan fyra år, i Change 19 butiker i Sverige.

Läs tidigare artiklar:
Att visa behåstorlek kan bli AD-fråga

”Förnedrande påhitt att visa bh-storlek”