Efter att Netto vid Värnhemstorget i Malmö utsatts för ett rån och rånförsök krävde Arbetsmiljöverket att butiken skulle skaffa slutet kontantsystem. Företaget överklagade beslutet, och kammarrätten har nu gett dem rätt att slippa.

Hos Handels är besvikelsen stor.
– Tråkigt, helt enkelt. Personalen är positiv till slutna system eftersom många Netto har drabbats av rån. När händer det oss, frågar de sig. Vi får jobba ännu hårdare med frågan nu, säger Susanne Pohjola, ombudsman på Handels i Malmö, med ansvar för Netto.

Nettos vd Jan Richter säger att domen inte kommer att försöka tillämpas på alla butiker.
– I till exempel Angeredsbutiken har vi gjort bedömningen att slutet system behövs, och kommer att införa det på eget bevåg snarast möjligt. Och det kan vara så att vi gör en annan riskbedömning i Malmö om ett år.
 
Han säger att han är generellt positiv till slutna kassor, men att de kan leda till grövre rån. I några av butikerna har rånarna blivit desperata när de inte kommit åt pengarna. Netto tycker också att Arbetsmiljöverket snedvrider konkurrensen när de ställer olika krav på olika butiker.
 
Kammarrätten motiverar sin dom med att det finns en osäkerhet om vilka effekter slutna system har, och att de därtill kostar mycket. Rätten går på Nettos linje om att de gjort tillräckligt för säkerheten. I butiken finns bland annat sedelboxar, ordningsvakter och kameraövervakning, man har öppet som längst till 20 och ensamarbete förekommer inte.
 
Arbetsmiljöverket i Malmö vill inte kommentera domen än, och kan i dagsläget inte säga om man ska överklaga.

Slutet kontantsystem

Vanligast i storstäderna

• Netto har slutet kontantsystem i 7 av 140 butiker i Sverige, enligt företaget.

• En undersökning som Handels gjorde bland 2 600 butiker förra året visar att bara tre av tio butiker har slutet kontantsystem. Det är vanligare inom dagligvaruhandeln än fackhandeln, i storstäderna och i stora butiker.