– Vi ligger ganska långt ifrån Guldfynd så vi märkte inget först. Det var kunder som kom och talade om att det varit ett rån, berättar Ewa Markowicz, som jobbar på Akademibokhandeln i gallerian.

Rånet ägde rum klockan 10.20 i måndags, strax efter att butikerna öppnat. Mellan två och fyra beväpnade rånare försvann sedan hastigt från platsen och fick med sig smycken och klockor. Efter sig lämnade de ett föremål som polisen misstänkte kunde vara en bomb. Därför spärrade man så småningom av hela gallerian.

– Först spärrade de bara av så att det fortfarande gick bra att komma fram till oss. Men vid kvart i elva ropade de i högtalarna att alla skulle utrymma. Då fick vi stänga, berättar Ewa Markowicz.
Hon och nästan alla andra anställda på gallerian väntade sedan på ett fik i närheten till avspärrningarna hävdes och de kunde öppna igen runt klockan 14.00. Då var den misstänkta bomben bortfraktad.
– Det brukar vara ganska lugnt där, men nu var det proppfullt.

Bomben visade sig så småningom vara en attrapp. På polisen sägen man att den troligtvis placerats ut för att sinka polisarbetet.
– Vi kan ju inte ta några risker och var tvungna att spärra av tills bombgruppen varit där och fått bort den. Men det är ju så klart bättre än om det varit en skarp laddning. Nu kom ju ingen till skada, säger Mats Eriksson, presstalesman på Västerortspolisen.

Rånarna befinner sig i skrivandets stund fortfarande på fri fot.