Nu vill regeringen utreda om anställda i privat vård ska få samma meddelarfrihet som offentligt anställda. Men baksidan av höga vinstkrav märks även på andra håll. I alla fall får man anta att det är vinstkravet som gör att vissa företag i handeln handskas ovarsamt med sina medarbetare. Hetsen på Phone House unga säljare, som avslöjades i en SVT-dokumentär, kommer nog de flesta ihåg. Tyvärr finns det fler ställen där arbetsmiljö och anständiga villkor kommer i andra hand.

I Handelsnytt nr 12-1 berättar vi hur det gått till på ett annat telefonföretag, Telenor. I en av butikerna hade larmknappen under disken inte fungerat på länge. När en anställd fick nog och kontaktade både facket och Arbetsmiljöverket ledde det till en uppsägning. Befogad, anser företaget, inte alls säger facket.
Att kontakta facket var inte det första den anställde tänkte på, eftersom kulturen i företaget är sådan att facket är fy-fy. Kontaktar man facket, då har man brutit mot företagets oskrivna regler, säger de anställda.

För privatanställda gäller dessutom att lojaliteten mot företaget för det mesta går före rätten att yttra sig. I handeln har företagen dragit detta till sin spets. Allt fler företag sätter munkavle på sina anställda som inte får uttala sig om någonting över huvud taget utan att först fråga företaget om lov.

Locket på i alla sammanhang med andra ord och ju fler företag som försvinner från det offentliga till det privata, desto tystare blir det.
Men det behövs människor med civilkurage.

Det handlar inte bara om att våga säga till om något är fel. Det handlar även om att våga berätta hur man har det på jobbet till vardags, när allt är som det ska. Annars blir det bara företagens pr-avdelningar som bestämmer bilden av hur det är att jobba i handeln.
Det handlar inte bara om att våga prata med medier. Det handlar även om att våga vända säga till facket. Risken är att anställda som inte får uttala sig om någonting över huvud taget blir rädda i alla sammanhang, också när det gäller att ta tillvara sina fackliga rättigheter.

Det är bra om meddelarskyddet utökas att gälla privatanställda i vården. Men det borde inte stanna där. Handels kongress i försomras sa i ett uttalande om yttrandefrihet: ”Vi kräver rätt för alla anställda att yttra sig utan att drabbas av repressalier.” Det är ett väldigt viktigt krav.