Klockan började närma sig halv tio på vårkvällen. Medlemsmötet drog ut på tiden. Jessica Hearn var trött. Hade jobbat hela dagen. Hon minns att hon tittade på klockan och tänkte, ska jag komma hem i kväll är det dags att det händer något. Det var då hon tog på sig att bli ordförande i fackklubben.
– Där sitter vi. Ingen ville vara något. Jag menar ingen. I början kände jag, vad fasen har jag gjort.

De anställda på glasbutikerna inom Orrefors Kosta Boda hade samlats till medlemsmöte för att bilda klubb och välja styrelse. Nästan alla kom, men intresset var inte slående. Frågan om vilka som ville ha uppdrag i styrelsen slängdes ut, blickarna slog ner i golvet. Jessica Hearn, Irene Gunnarsson och Brita Levin Schmidt blev de som axlade ansvaret att bli klubbstyrelsen. Senare blev också Madelein Fagerlund försäkringsrådgivare. Mer av slump än kall.
– Men nu. Fasen, det är intressant, nyttigt och roligt. Jag vill ha en bra arbetsplats, vem vill inte det? säger en biten Jessica Hearn.

Glastraditionen sitter i klubbkvinnornas gener. Generationer tillbaka har jobbat på glasbruken, i hyttorna, munblåst glas. I nästan 300 år har det skapats glas i de småländska skogarna, i det som nu blivit turistmagneten Glasriket.
– Jag har jobbat på många av glasbruken, både i butik och fabrik. Ett halvår hade jag en egen glasbutik, säger Jessica Hearn.

När Handelsnytt är på besök är det lugn måndag i heminredningsbutiken Kosta outlet hem. Det är helgen efter julmarknadsinvigning, tändning av två miljoner juleljus och kundrusch. Jessica Hearn håller på att fylla hyllorna, när hon inser att alla nya varor fått fel streckkoder.
– Jaha. Latteskedarna och fruktgafflarna går in som stekpannor. Det här är inte vad jag känner för nu, jag vill bara ha ut det. Men det är den lugnaste måndagen, så vi har tid med det, säger hon och kan ändå småle åt eländet.
– Är det okej om jag går och äter eller? frågar en kollega mitt i allt. Visst, svarar Jessica Hearn medan hon bläddrar fram numret till leverantören.

Fackklubben som bildades i våras, där på kvällskvisten i Folkets hus i Kosta, är den första klubben i butikerna. Som fackliga färskingar känner de sig ovana, ibland lite bortkomna. Att det är svårt, det är inget de hymlar med. Lagar. Avtal. Paragrafer. Det blir en del uppstartshjälp och pepp från ombudsmannen på Handels, men för varje utbildning klubben går sträcker de lite mer på ryggen.
– Jag lär mig saker jag överhuvudtaget inte funderat på. Men det kan inte bli så att alla ska springa till oss med frågor nu, alla måste bli lite engagerade. Vi måste få till ett medlemsmöte, berätta vad som händer så att vi får med folk. Tror det är viktigt, säger Irene Gunnarsson.

Klubben ansvarar för Orrefors Kosta Bodas fem butiker i Glasriket – Kosta outlet hem, Kosta Boda, Kristallshopen, Strömbergshyttan och Åfors turistshop. Runt 15 fast anställda plus extrapersonal jobbar där. Klubbar på små och flera arbetsplatser är både ovanliga och mer svårjobbade.
– En önskedröm vore att en från varje butik var med i styrelsen, säger Brita Levin Schmidt.

Kvinnorna tycker att det är lite pretentiöst att ha uttalade mål med klubben, men kan ändå bocka av flera saker på att-göra-listan. Värvat medlemmar. Röjt på lagret, så att det blivit lättare att lyfta kartonger. Dragit ihop jobbarkompisar till Alla medlemmars kurs. De har till och med varit med och påverkat när fack och företag kom överens om att personalen får behålla sina timmar, mot att de omfördelar dem och jobbar mer under högsäsong som sommar och helger, och mindre lågsäsong. Än så länge förhandlar klubben inte själv i sådana frågor, utan sitter med vid förhandlingsbordet med en ombudsman.
– Hade detta gjorts innan klubben bildades, hade ingen från golvet varit med där uppe. Då hade det inte kommit fram vad vi tycker, säger Jessica Hearn.

Alla har de sina hjärtefrågor att driva. Jessica Hearn vill kämpa för rätt till heltid och få bukt med osäkra anställningar. Brita Levin Schmidt tror att de nya kriterierna för lönepotten kan bli en snackis. Madelein Fagerlund vill ordna medlemskvartar för att informera om försäkringar. Irene Gunnarsson ser som den viktigaste uppgiften att få en bra gemenskap mellan personalen i de olika butikerna. Snart ska de ut och äta julbord för stipendiet de fått för att gå Alla medlemmars kurs. Sina mer kostsamma ambitioner lägger de än så länge band på, som att fräscha upp arbetsmiljön i de äldre butikerna.
– Det finns saker man vill förbättra, men det är tufft ekonomiskt för företaget nu, säger Irene Gunnarsson.

Att fackklubben bildades berodde inte på några dramatiska problem för de anställda, utan var ett önskemål från arbetsgivaren. För några år sedan var butikspersonalen med i samma fack som de på glasbruken, IF Metall. Nu är de med i Handels och arbetsgivaren ville ha en motpart som finns på arbetsplatsen, i stället för att behöva kontakta Handels expedition några mil bort. Närmre, snabbare, enklare. Praktiska saker som mötesrum, mejladress och facklig tid har lösts. Men visst känner klubben att det fackliga blir lidande när butiksarbetet är mer akut och de anställda på golvet få.
– Jag får lätt samvetskval. När det kommit massa varor, ska jag sitta här bakom och läsa fackligt då? säger Madelein Fagerlund.

Måndagen kommer aldrig riktigt igång i butiken, kunderna är få, köper inte så mycket. Varorna med fel streckkoder får stå tills problemet fixats på högre ort. Personalen sätter sig i fikarummet, häller upp kaffe till 16.30-fikat och reder ut förvirringen som råder kring tider och transport inför morgondagen. Klubben ska gå en utbildning i Växjö om kollektivavtalet, förtroendemannalagen och villkor för fackligt arbete. Tvära kast mellan butiksvardag, fack och samåkning.
– I morgon ska vi ha hjärncellerna på. Vi ses fem i nio, det blir lite sovmorgon, säger Jessica Hearn.

Fotnot: Dåliga tider för Orrefors Kosta Boda tvingade företaget att 12 december lämna beskedet att omkring 115 anställda måste sägas upp. Enligt Handels ombudsman drabbas inte de butiksanställda, utan bara personal inom produktionen och tjänstemän.

Klubben ska bevaka avtal och lagar

Så bildar du en fackklubb på jobbet

• För att bilda fackklubb ordnar man först ett möte för medlemmarna på arbetsplatsen, Handelsavdelningen hjälper till. Där väljs vilka som ska ha uppdrag i styrelsen. Välj ett udda antal ledamöter, minst en ordförande och två till.

• Handels förtroendemannautbildning består av sex steg: uppdraget, arbetsplatsen, lagarna, lönen, organisationen och framtiden. Lämpligt är att gå dem på 1-2 år. För till exempel skyddsombud finns annan utbildning.

• En fackklubbs roll är bland annat att bevaka att avtal och lagar följs. Alla medlemmar tillhör en klubb. Det finns tre typer:

1. Firmaklubb -- medlemmarna kommer från en eller flera arbetsplatser inom samma företag, liksom Orrefors Kosta Bodas klubb. Det finns 984 firmaklubbar inom Handels. Om man inte får ihop en firmaklubb kan man ha ett fackombud eller Handelsombud.
2. Branschklubb -- medlemmarna jobbar i samma bransch eller avtalsområde. Kan komma från olika företag. Det finns 147 branschklubbar inom Handels.
3. Allmän klubb -- för medlemmar på en ort, har olika arbetsgivare. Det finns 159 allmänna klubbar.