– Det var spännande och gav många tankar och känslor. Både positivt och negativt. Man måste behålla ett kritiskt perspektiv. Sitt fackliga perspektiv.

Marianne Garnelis beskriver sina upplevelser vid den första sammankomsten på utbildningen för framtidens ledare på Bommersviksakademien. Ett samarbete mellan SSU, Socialdemokraterna och LO.  Utbildningen äger rum under fyra helger. Den första var i slutet av oktober. Akademien ska under de kommande åren utbilda 500 personer mellan 25 och 35 som vill utveckla sitt ledarskap inom arbetarrörelsen.

Marianne Garnelis jobbar till vardags på Clas Ohlson i Umeå och sitter som ledamot i klubbstyrelsen där. Hon är också ordförande i Handels S-förening i Umeå sedan i våras. Det fackliga intresset vaknade när hon uppmanades av en arbetskamrat att gå den tvärfackliga grundutbildningen. Det blev en ahaupplevelse.
– Jag fattade verkligen vad facket betyder för Sverige. Men också vad mycket bättre saker och ting skulle kunna bli.
I sitt engagemang för partiet tycker hon att det är viktigt att ha ett kritiskt förhållningssätt och vara medveten om att det partiet vill, inte automatiskt är det bästa för facket.

Med det ledarskap hon nu ska vässa på utbildningen vill hon inspirera fler att engagera sig, både fackligt och politiskt. Marianne Garnelis tror att de som jobbar inom LO-yrkena har lite mindervärdeskomplex emot de akademiker som engagerar sig politiskt.
– Därför vill jag vara med och hjälpa fler att ta plats i politiken. Att förstå hur viktiga de är, säger hon.

Marianne Garnelis fasta anställning på Clas Ohlson är bara på 14 procent. Annars har hon inhopp. Klubben jobbar för fler heltider och längre vikariat i stället för inhopp, men det är svårt med allt fler konkurrenter och neddragningar hos arbetsgivaren. Helst skulle hon nog jobba heltid. Hon trivs och vill inte bli heltidspolitiker.
– Nej, jag vill utveckla mitt ledarskap där jag är nu. Här gör jag mest nytta. Jag vet inte om jag skulle kunna leverera
Här kommer Marianne Garnelis på sig själv med att ha mindervärdeskomplex, precis det hon sagt att sådana som hon inte borde ha. Hon skrattar.
–Ja ja, men jag hjälper hellre till att putta andra uppåt.

Marianne Garnelis 

Ålder: 33.
Arbetsplats: Clas Ohlsson i Umeå.
Aktuell: Går utbildningen Framtidens Ledare på Bommersviksakademien, som under fem år ska utbilda 500 nya ledare inom arbetarrörelsen.