– Vi är förbannade. Sättet att lösa problemet på är ett hån mot de anställda. Det är många som förlorar tusenlappar i månaden och får en sämre pension när de tvingas ut i deltidsarbetslöshet, säger Gunilla Lind, klubbordförande på Akademibokhandelns butiker i Nordstan och på Kungsgatan i Göteborg.

Akademibokhandelns motivering till omgörningen är att flexiblare bemanning i butiken – många anställda på plats i rusningstider och få vid lugnare tider – ska öka försäljningen och mota bokkedjans förluster. I Nordstan ska omgörningen ge möjlighet till nya tjänster. På Kungsgatan ska man också spara timmar.

– Vi är redan flexibla. Våra öppettider är generösa. I Nordstan stänger vi åtta på vardagar och har öppet på helger. Och vi äter lunch i omgångar mellan tolv och fyra för att det alltid ska finnas tillräckligt med personal i butiken, säger en anställd som vill vara anonym av rädsla för att bokkedjan ska leta efter syndabockar.

I dag har 19 anställda på de två Göteborgsbutikerna heltid eller ligger nära heltidsmåttet. 13 av dem kan med Akademibokhandelns förslag tvingas ner till deltid. Handels i Göteborg är kritiska.
– Vi vill att företaget istället följer las-reglernas princip om sist in först ut, säger Peter Persson, ombudsman i Göteborg som håller i de centrala förhandlingarna för Handels räkning.

Las-principen skulle innebära att endast ett fåtal anställda drabbas, antingen genom att gå ner i arbetstid eller helt förlora jobbet.

Akademibokhandelns vd Bo Holmberg vill inte kommentera omgörningen i Göteborg. Men bekräftar att företag ska ändra arbetstidsmåttet och göra om heltider till deltider. Däremot är det ännu inte bestämt exakt hur många som kommer att drabbas. I mitten av januari ska Handels i Göteborg och Akademibokhandeln träffas igen. Får Akademibokhandeln igenom sitt förslag kan de nya arbetstiderna börja gälla till hösten.

Fakta:

18 butiker förlorar heltider

Akademibokhandeln har runt 700 anställda i landet, varav 90 i dag arbetar heltid. Bokkedjan räknar med att i 18 av 66 butiker finns heltidstjänster som ska bli deltider.
I ett 15-tal butiker har förhandlingar avslutats däribland Uppsala, Lund, Malmö, delar av Stockholm och nu snart Göteborg.