Avtalen för de fem facken inom industrin som slöts på måndagen ger löneökningar på 3,0 procent från 1 februari. På industrins största avtal, IF Metalls teknikavtal, innebär det ett lönepåslag på 730 kronor i månaden. Avtalet löper på 14 månader fram till 31 mars 2013.
Handels förhandlingsledare, andre vice ordförande Tommy Tillgren är försiktig i sina kommentarer.
– Jag vill inte kommentera kvaliteten på uppgörelsen som gäller för sju procent av arbetsmarknaden, säger Tommy Tillgren.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven hävdar att industrins avtal ska vara normerande för hela arbetsmarknaden. Tommy Tillgren vill inte kännas vid några bindningar eftersom LO:s industrifack IF Metall, GS och Livs inte deltar i LO:s samordning av lönekraven.
– Industrifacken har sin egen lilla samordning, vi övriga elva LO-förbund har vår.

Nu ser det ut att bli Handels som får gå i spetsen för de krav som majoriteten inom LO kommit överens om: 3,5 procent eller minst 860 kronor på 12 månader, samt en extra hundralapp i form av en jämställdhetspott till avtalsområden med lägst snittlön, som detaljhandeln.
Nu på torsdag diskuterar Handels styrelse upplägget inför avtalsrörelsen. Den 19 januari växlar Handels krav med arbetsgivarna i Svensk Handel.

För Svensk Handels vd Dag Klackenberg är det självklart att industriavtalet påverkar den kommande avtalsrörelsen.
–Jag tror det kommer visa sig att nivåerna är i högsta laget med tanke på hur ekonomin ser ut. Nu viker ju även handeln och jag har svårt att se att det skulle förändras innan våra förhandlingar börjar. Men nu har vi fått ett märke och det kommer vi att hålla oss till.

LO:s styrelse förklarade på måndagen att man stödjer överenskommelsen inom industrin men att LO-samordningens krav för den skull inte omprövas.
– Särskilt viktigt i de kommande förhandlingarna är kravet på en jämställdhetspott, satsningar på de lågavlönade och förbättrade villkor för de visstidsanställda, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.
Hon välkomnar att industrin slutit avtal som löper ut den 31 mars, så att industrin kommer i fas med övriga LO-förbund till nästa förhandlingsrunda 2013. Detta förutsätter att förbund som Handels i vår sluter ett avtal för tolv månader.