– Jag är otroligt stolt och glad. Det är jättespännande, säger Helén Pettersson.

Till Helén Petterssons hjärtefrågor hör att få till stånd en rejäl diskussion om arbetslivets villkor som råder nu. Hon nämner klyftorna mellan löntagare och hur vissa får leva med taskiga arbetsvillkor och taskig arbetsmiljö. Något hon i allra högsta grad tror berör de anställda inom handeln.
– Många upplever en sorts livegenskap. De får gå och vänta på om det blir något jobb. Från dag till dag. Det känns inte modernt. Jag tycker både LO och Socialdemokraterna, alla, är alldeles för dåliga på ett lyfta det här. Det måste upp i valrörelsen till exempel, säger hon.

Helén Pettersson har sina fackliga rötter i Hotell och Restaurang. Redan som 17-åring började hon engagera sig fackligt på sin arbetsplats, Sara Hotell i Umeå, där hon då arbetade som hotellstäderska.
Hon läste in sin gymnasiekompetens på Brunnsvik folkhögskola i Dalarna, som vid den tiden (1993-1995) ägdes av LO. Efter det har hon varit anställd inom LO, både centralt och i Stockholms och Västerbottens distrikt.
Sedan valet 2006 sitter Helén Pettersson i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Där är hennes ansvarsområden jakt, rovdjur och jordbruksfrågor. Men enligt henne själv har hon alltid ett extra öga på det som rör arbetsmarknadsfrågor.
– Hon har en gedigen facklig bakgrund med erfarenhet av fackligt arbete på olika nivåer. Det har varit viktigt för oss när vi tagit fram förslaget. Vi har också medvetet valt att lyfta fram en kvinna, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Om Helén Pettersson skulle väljas till LO-ordförande anser hon att det viktigaste är att börja stärka arbetarrörelsen och återvinna medlemmarna.
–     Att få folk att förstå varför det är viktigt att vi organiserar oss kollektivt. Många ser nog facket i dag mer som en försäkringsinstans. Det vill jag ändra på, säger Helén Pettersson.

Fakta

Valet av ny LO-ordförande
Ny ordförande i LO ska väljas under LO-kongressen som äger rum 25-28 maj 2012. Den nya ordföranden ska efterträda Wanja Lundby Wedin som varit ordförande sedan år 2000.

Valberedningen inför kongressen består av fem ledamöter som utifrån förbundens förslag ska ta fram en ny kandidat till ordförandeposten. En av de fem är Handels 1:e vice ordförande Susanna Gideonsson.

Andra förbund som föreslagit kandidater till valberedningen är Pappers som vill se sin ordförande Jan-Henrik Sandberg, IF Metall som nominerat Karl-Petter Thorwaldsson, ombudsman i förbundet och ABF:s ordförande samt Kommunal som har lanserat sin vice ordförande Tobias Baudin.

Tisdag den 20 december var sista dag för att nominera kandidater.