Djurgården hade spelat borta mot IFK Norrköping och som vanligt hade supporterföreningen abbonerat en pub innan matchen. Mejlet till fotbollsföreningen fortsatte ”Dessvärre upptäckte vi att det par boxhandskar som satt på björnen är borta. Vår förhoppning är att den eller de som fått med sig dessa ska återlämna dom snarast”.

Boxhandskar? Varför hade björnen boxhandskar på sig och varför har ni en uppstoppad björn i en pub? undrade jag. Eftersom jag tillhör dom som gärna tar en öl innan match så har jag sett en hel del pubar. Sportpubar, vanliga pubar, storstad och landsortspubar.
Och mer än en gång har det slagit mig att inredningen är helt obegriplig. Att det hänger signerade Zlatantröjor i taket i en sportpub kan jag förstå. Fotografier på legendariska amerikanska basketspelare också men en uppstoppad björn?

Jag vet inte om pubägarna tror att de tokiga prylarna ska underlätta vår konversation eller att den mekaniska fisken som sjunger ”Don’t worry be happy ”varje gång vi passerar ska liva upp stämningen?
Varför dekorerar man annars lokalen med ett tåg som kör runt, runt, runt och som varje gång den passerar ett visst hörn visslar?  Visst, det är jättefestligt. Tycker en sjuåring. Och nog för att pubgäster ibland beter sig som barn men när tåget kör förbi för 18:e gången samma kväll har jag god lust att slänga min Guiness i väggen, ta ner någon av de fejkantika golfklubborna från väggen och drämma till.

Och alla dessa böcker? När är det tänkt att man ska läsa dom? Nä, men efter den här Jägermeistern skulle det sitt fint med lite Strindberg, typ. Men kanske borde jag inte bry mig.

Kanske borde jag bara slappna av och göra som den där fisken sjöng ”Don’t worry be happy.

Susanna Eklund
är ståuppkomiker och manusförfattare