Att butikerna vill ha kort i julhandeln beror nog på att de blir smidigare så, att man slipper tömma och fylla på kontanter i kassorna när det är mycket folk. Det skulle sänka tempot och effektiviteten under denna årets värsta köphelg. 
Men även om företagen inför kortbetalning när det är effektivast för butiken, så kan man inte tänka sig att göra kontanthanteringen säker om någon annan skulle bestämma att det ska vara så. Det går inte, butiker kommer att gå omkull, kvider arbetsgivarorganisationen. Och låtsas inte höra att facket medger att det förstås kan bli en regel med undantag.
Riksdagen har bestämt att regeringen tillsammans med fack och arbetsgivare ska se över om och hur man kan införa en lag om sluten kontanthantering. Det går sådär. Häromdagen talade arbetsmarknadsministern om att hon inte tyckte det var någon bra idé och då kan man ju undra hur stor framgång projektet kan ha.
Men även utan lag kan Arbetsmiljöverket kräva sluten kontanthantering om en butik är särskilt utsatt. Det händer ibland. Nu senast var det en Netto-butik i Malmö som fick det påbudet efter ett antal rån. Men Netto överklagade och fick rätt. Man kunde ju tro att Arbetsmiljöverket skulle stå fast vid sin bedömning och överklaga i sin tur, men nej. Obegripligt. Var det plötsligt inte så farligt med de där rånen? Hade det behövts ett till?
Att det handlar om anställda som går till jobbet och är rädda hela tiden,  som vet att risken för att drabbas av hot och rån är högst påtaglig och något att räkna med, det glöms liksom bort.
I alla tider i alla branscher har det varit så att när man måste införa förbättringar som kostar pengar blir det ett väldigt motstånd till en början. Asbest till exempel. Livsfarligt att jobba med, det visste man inte från början. 
Ska man ha kontanterna kvar får man väl göra som i industrin: betala högre löner i rånutsatta butiker (som i gruvorna). Och varför inte ett rejält skadestånd från arbetsgivaren till de anställda som utsätts för rån? Kostar det rejält att låta bli att åtgärda arbetsmiljön så kommer den att fixas direkt, var så säker.
Kanske löser sig frågan om sluten kontanthantering av sig själv. Vid det här laget finns oräkneliga projekt runt om i landet: banker, fackförbund och köpcentrum som tillsammans tävlar i kontantfritt. Samtidigt använder vi som kunder alltmer kort och mobiler, handlar över nätet.
Snart är kontanterna borta. Men det är en klen tröst för alla de anställda som i dag jobbar i den hotfulla arbetsmiljö som en butik utan sluten kontanthantering kan vara.