I torsdagens avsnitt av Världens bästa skitskola på SVT fick tittarna se ett inslag om en personalrekrytering till Coop Extra i Danderyd.  Mio Svahn, butikschef och ansvarig för rekryteringen, beskriver den skämtsamt som en sorts ”idoluttagning”.  Det 60-tal ungdomar som är intresserade av jobb på butiken får visa vad de går för. Dels i gruppintervjuer men också i små rollspel där de låtsas tackla olika situationer som kan uppstå i jobbet. Efter hand sållas de som inte håller måttet bort. I slutet av programmet återstår åtta ”vinnare”. Det ungdomarna vinner den här gången är extrajobb. Som de måste provjobba för.

Enligt Mio Svahn är det här en metod som använts för att rekrytera två tredjedelar av butikens anställda. Uttagningarna har lett till både tillsvidareanställningar och extrajobb.
– Det är så här jag rekryterar personal. Det är ett rationellt sätt att anställa. Det märks direkt om personen passar i en butiksmiljö, där man behöver vara utåtriktad och glad för att ge bra service.  Vi prioriterar personlighet mer än erfarenhet, säger han.

På Handels håller man inte med om att anställningsmetoden är bra.
– Det känns ovärdigt och oseriöst att unga människor ska behöva tävla mot varandra om jobb. Dessutom med väldigt osäkra arbetsförhållanden. Man ska få jobbet för sin kompetens och inte för hur man ser ut eller hur rolig man är, säger Daniel Carlstedt, förbundets ungdomssekreterare.

Men man kan väl gå på utseende eller rolighet även i en individuell intervju?
– Jo men det här blir så tävlingsinriktat. Alla kommer inte fram från sin bästa sida i en sådan situation.

Det här är en kritik som en av de anställda på Coop Extra i Danderyd, Ludwig Nygren, kan förstå.
– Jag skickade min lillebrors kompis på den där rekryteringen. En jättebra person som jag tror skulle passat. Men jag tror det föll på att han var lite blyg i början. I gruppintervjuerna.

Annars tycker Ludwig Nygren att det verkar vara en bra metod. Själv fick han jobbet genom en kort intervju efter att ha rekommenderats av en kompis.
– Men jag hade absolut kunnat tänka mig att söka jobb genom audition. Det som gäller här är ju att man ska kunna våga prata och vara öppen och så.

Mio Svahn håller inte med Daniel Carlstedt om att det skulle vara ett oseriöst sätt att rekrytera.
– Det är faktiskt väldigt lite spex. Visst har det hänt att någon har börjat sjunga till exempel men det är ingenting vi efterfrågar. Det är inte Idol, säger Mio Svahn.

Skulle du själv söka jobb på det här sättet?
–    Absolut! säger han.