Ordet bemanningsföretag gör att många fackligt aktiva ryggar till. Bara för att man är anställd hos ett bemanningsföretag så ser många på en med andra ögon.

Om en firma köper in en snickeri- eller elektrikertjänst av ett annat företag, då är det inga problem. Men råkar man köpa in samma tjänst genom ett bemanningsföretag så är det usch och fy.  

Det känns som man blir lämnad ensam som medlem. Jag var fackordförande och fackligt ansluten under flera år på samma arbetsplats där jag i dag är inhyrd. Tyvärr känns det jobbigt att vara medlem i ett förbund vars högsta önskan är att man själv ska få sparken.

Numer är jag varken fackligt aktiv eller medlem längre, då gehöret hos Handels är minst sagt dåligt. De vill gärna ha medlemmar, men det känns inte som de vill ta hand om dem. Detta är synd då jag egentligen inte är emot fackförbund, men det känns som en gammal dinosaurie som måste väckas till liv. De måste inse att världen förändras och nu finns det bemanningsföretag och då måste man göra det bästa av situationen.

Det finns många anställda inom bemanningsbranschen i dag. Då är det väl bättre att man samarbetar med dem och sätter upp vettiga regler kring detta. Regler som gör det bra för bemanningsföretagen och de anställda där. De flesta regleringar som görs blir till det sämre för oss på bemanningsföretagen och gör våra anställningar otryggare.

Vi vill inget annat än känna oss trygga och välkomna på företagen. Hjälp oss till tryggare anställningar och jaga inte bort oss.
Det finns bra och dåliga bemanningsföretag likväl som det finns bra och dåliga ”vanliga” företag. Se till att de bemanningsföretag som finns är bra i stället för att bekämpa hela branschen.

Försök att prata med oss som arbetar åt bemanningsföretagen om vad vi önskar förbättra i stället för att konstant försöka försämra för oss. Vi är faktiskt människor bakom dessa tjänster, som dessutom önskar kunna vara betalande medlemmar i facket.

Det verkar som om facken tycker det är okej för ett företag att ha många vikarier som blir utnyttjade i olika anställningsformer, men om företaget väljer att hyra in vikarier under ordnade former så är det helt fel. Som vikarie har man bättre hjälp ut i arbete av bemanningsföretag än som enskild individ. Jag förstår poängen att försöka minska antalet inhyrda men det kan slå så fel.

Så avslutningsvis vill jag säga, reglera inte bort den trygghet vi har inom bemanningsföretagen. Acceptera att vi som hyrs in också är människor. Vi borde vara lika mycket värda i allas ögon.

Patrik Andersson, 28 år, anställd av Proffice

Läs också: Inhyrning och heltid främsta avtalskraven