– Jag bläddrade i ett modereportage i en damtidning här om dagen och tänkte ”men roligare kan de väl?”. Så tänker jag ofta, säger Hanna Lundin.

Hon har varit intresserad av mode och kläder sedan hon sydde kläder till sina dockor som liten.  På gymnasiet hade hon foto som tillval och de två intressena har följt med henne sedan dess. I dag är hon anställd som optikerassistent på Synsam i Linköping, men har tagit tjänstledigt för att plugga foto på Hola Folkhögskola. Vid sidan om det har hon en fotoblogg där man kan få en glimt av hur hon vill presentera mode även om bloggen också innehåller andra kategorier.

Hanna Lundin har tilldelats Handels kulturstipendium för att kunna skapa vad hon beskriver som ”ett annorlunda modereportage med vanliga människor i stället för typiska modeller, där passionen och glädjen för kläder är det genomgående temat för bilderna”.

Tanken är att det ska bli en utställning av och Hanna Lundin funderar just nu över var en sådan skulle kunna hållas. Pengarna kommer att gå till själva produktionen av bilderna.
– Och så ska jag ju hitta modeller. Oftast använder jag mina kompisar eller elever som går sceniskt förberedelseår på skolan. Men det vore kul med lite äldre modeller. Jag tittar på det nu, berättar Hanna Lundin.

Motiveringen till att Hanna Lundin tilldelats stipendiet lyder kort och gott ”nytänkande”.  För Hanna Lundin stämmer motiveringen i dubbel bemärkelse. Dels för hennes ambitioner att förändra modefotot.
– Men också för att våga tänka nytt yrkesmässigt. Jag kanske kan inspirera andra till att våga göra det man blir glad av.

Övriga som kommer får 2011 års kulturstipendier är Sven Erik Hornberg i Luleå för allsångsprogrammet ”Sjung med Svempa”, Leif Lagercrantz i Carlshamn för en utställning med illustrationer över äldre bebyggelse och Lenahelena Sigfridsson i Alvesta som vill genomföra musikevenemang med allsång och dansbandstävling.  De får samtliga 5000 kronor var.