– Det känns jättebra att vi ska få skälig lön för det arbete som vi utför. Men samtidigt, det här har hållit på under så lång tid, så vi tror på det först när vi verkligen ser avtalet, säger Jonas Augustsson som jobbar på elektronikbutik på Arlanda.

Avtalsdiskussionerna mellan facken, Handels och Unionen, och arbetsgivaren The Nuance group har pågått i lite mer än två år. I dag har de anställda ett avtal med Unionen som är anpassat för kontorspersonal, en kvarleva från tiden när SAS drev butikerna. Men nu säger The Nuance group att deras ambition är att de ska teckna avtal med Handels för drygt 200 butikssäljare och lageranställda.

– Under hösten har diskussionerna varit positiva till skillnad från tidigare då företaget motsatt sig att teckna avtal med oss. De anställda kommer äntligen få ett avtal som är anpassat för deras bransch, säger Karin Jungerhem, ansvarig ombudsman på Handels.

Personalchefen på Nunace group  Liljana Sundberg började sitt jobb i höstas och säger att hon därför inte kan kommentera varför det tagit så lång tid.
– Det viktiga nu är att vi fortsätter våra förhandlingar på ett konstruktivt sätt så vi kan få ett avtal med Handels. Ett avtal som är bra för våra anställda men även gynnsamt för företaget. Vi vill vara ett konkurrenskraftigt företag där personalen trivs och stannar, säger Liljana Sundberg.

Ert avtal med Unionen löper ut 30 april och Unionen och Handels är överens om att det är Handels avtal som ska gälla, vad hade ni för alternativ?
– Det finns alltid alternativ, men det hör inte hemma i diskussionen. Vi har varit inställa på att hitta en bra lösning med Handels och det är vi på väg att göra, säger Liljana Sundberg.

Om allt går enligt planerna kommer Handels detaljhandelsavtal att gälla från och med 1 maj i år. Redan nu, från 1 januari, har arbetstiden förkortats från 40 timmar i veckan till 38,15 timmar i veckan.

Fakta

Nytt avtal ger högre obUnionens tjänstemannaavtal
33 kronor, mån-fre kl 18-24
50 kronor, mån-lörd kl 00-07
67 kronor, lörd kl 07-sön kl 24

Handels detaljhandelsavtal
60 kronor, mån-fre kl 18.15-20
84 kronor, mån-fre efter kl 20
120 kronor, lörd efter kl 12 och sön- och helgdagar

Siffrorna gäller för en månadslön på 20 000 kronor.

Fakta The Nuance group

Finns på flygplatser

The Nuance gruop har taxfreebutiker, som nu heter Travel shopping, på flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter, Sturup, Kallax och Norrköping. Totalt har The Nuance group 347 anställda, drygt 200 är butikssäljare eller lagerarbetare.