Orsaken till neddragningarna i Kungälv är bland annat minskande volymer och att Ica flyttar verksamhet till Borlänge och Helsingborg, berättar logistikchefen i Kungälv Annika Stålhandske. Några nyanställningar i större omfattning lär det dock inte bli på dessa orter, uppger hon.

Förhandlingar med facket har inletts. Handels klubbordförande Thomas Fagerström räknar med att färre än de 60 varslade lagerarbetarna kommer att sägas upp.
– Vi har bett klubbarna på övriga lager inom Ica att stoppa nyanställningar så att övertaliga från oss erbjuds nya jobb där. Och vi vill att arbetsgivaren erbjuder avtalspension för de äldsta, säger Thomas Fagerström.
Femton tjänstemän kommer att få sluta i maj, lagerarbetarna får gå successivt mellan maj och oktober.

Ytterligare en orsak till övertaligheten är att lagret i Kungälv i dag inte anlitar bemanningsföretag utan använder egna vikarier och inhoppare. Den som varit tillfälligt anställd i sammanlagt två år inom en femårsperiod blir enligt lagen tillsvidareanställd. I kombination med låg personalomsättning har det ökat grundbemanningen på lagret.
– Vi vill se över bemanningsmodellen tillsammans med de fackliga organisationerna. Vi behöver hitta sätt att vara flexibla, annars är det risk för nya varsel, säger Annika Stålhandske.
Innebär det att anlita bemanningsföretag?
– Det får vi diskutera med Handels, men bemanningsföretag är en tänkbar lösning som används på andra lager inom Ica.

Thomas Fagerström tycker att egen extrapersonal fungerar bättre än bemanningsföretag. Han vill vänta med att ta ställning till nya sätt att bemanna lagret till efter vårens avtalsrörelse. Handels väntas där kräva att arbetsgivarnas användning av bemanningsföretag begränsas.
Handels avtalskrav överlämnas till Svensk Handel den 19 januari och ett nytt avtal ska gälla från 1 april.

Icas lager

375 anställda i Kungälv

Icas lager i Kungälv har i dag 375 ordinarie anställda och 190 extrapersonal.
Förutom i Kungälv har Ica i dag lager i Helsingborg, Arlöv, Västerås, Kallhäll och Borlänge.
Lagren i Årsta och Umeå lades ner 2010.