Den sista mars stänger Coop Konsum i Önsta-Gryta på grund av dålig lönsamhet och hård konkurrens. Vad som händer med de åtta anställda är ännu inte helt klart.

På facket hoppas man att nedläggningen ska kunna skötas utan att de anställda drabbas.
– Vi har inte förhandlat om det än. Men de flesta på butiken har jobbat länge och ligger bra till i turordningen så vi hoppas ju så klart att ingen ska behöva sägas upp, säger Rune Lindberg på Handels i Västerås.

Butiken har gemensam turordning med fyra andra Coop-butiker i Västerås. Så det kan hända att anställda på någon av de andra butikerna sägs upp i stället för dem från Önsta-Gryta. Men på Coop hoppas man kunna undvika det
– Vår ambition är att ingen ska behöva sägas upp. Varken på de andra butikerna eller här, säger Coops områdeschef Jonas Lidhammar.

Fakta

Gemensam turordning och LASEnligt Lagen om anställningsskydd, Las, gäller turordningen sist in på arbetsplatsen -- först ut vid uppsägningar. Ett turordningsområde är ett geografiskt område inom vilket gemensam turordning vid uppsägningar gäller för alla anställda inom samma företag.