Den anställde på Ikea Kungens kurva skulle köpa tio blå kassar till sin flytt. Han jobbade på lagret efter att varuhuset stängt, så när han skulle betala var ingen kvar som kunde göra köpet. Han gjorde så som chefen rådde honom – tog hem kassarna och betalade 50 kronor dagen efter.

Nästa dag blev han inkallad på ett möte. Personal- och säkerhetsavdelningen menade att han stulit kassarna, trots att han kunde visa kvitto. Vid ett nytt möte fick han välja mellan att säga upp sig själv eller bli avskedad och polisanmäld. Han vägrade säga upp sig, så han fick sparken och en anmälan.

– Det som talar för oss var att han aldrig haft intentionen att stjäla kassarna. Han har hela tiden tänkt betala och gjorde det också, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, jurist på LO-TCO Rättsskydd som driver ärendet för fackets räkning.

Ikea säger att man avskedade den anställde för att förtroendet förbrukats.

Det rör sig om kassar för 50 kronor som han dessutom har betalt, har ni lätt att tappa förtroendet?
– Ärendet är mer komplicerat. Det handlar inte om värdet av tio blå påsar, utan om fler saker. Jag avstår från att gå in på detaljer, säger Ikeas presskontakt Ylva Magnusson.

Handels har stämt Ikea i Arbetsdomstolen och kräver att avskedet dras tillbaka. Dessutom vill man att företaget från datumet för avskedet ska betala 20 000 per månad till den före detta anställde, och ett skadestånd på 150 000 kronor.