Det är hemma i köket och av mamma och pappa som Josefina Drake lärt sig att laga mat. Nu är hon med i Sveriges Mästerkock.

Nerverna har gjort att hon ångrat sig många gånger, men det gick ju bra. Efter audition och slutkval blev hon en av 14 finalister i matlagningstävlingen för amatörkockar. Lyckan har aldrig varit så total, förutom när dottern Leia föddes.
– Jag började laga mat för två år sedan. När vi fick barn gick det inte att gå ut och käka hela tiden, så jag började laga festmat hemma, säger Josefina Drake.

Sveriges Mästerkock spelades in i höstas, men visas på tv nu. Juryn och toppkockarna Markus Aujalays, Leif Mannerströms och Per Morbergs (idolen) smaklökar avgör vem som åker ut varje vecka. Josefina Drake sitter i tv-soffan och återupplever allt.
– Jag vill helst sitta själv med en skämskudde.
Hon håller hårt på hemligheten vem som vinner. Tystnadsplikt råder.

När programmet spelades in fick hon ledigt från jobbet på Ikeas vardagsrumsavdelning i Uppsala. När hon kom tillbaka till vardagslunken igen kändes det som ett platt fall. Hon var lite deppig. Oinspirerad.
– Men efter någon vecka var jag tillbaka på banan igen. Det är bara att kötta på.
Nu har hon blivit lite av en kockkändis och många kollegor, kunder och folk på stan kommer fram med hejande tillrop. Hon har fått skriva en autograf på jobbet.
– Jag blir så rörd.

Josefina Drake trivs riktigt bra på jobbet, men känner att det inte är drömjobbet. Efter Sveriges Mästerkock vet hon att det handlar om matlagning. Ikearestaurangen lockar föga, men gärna tv-kock, skriva en kokbok, kanske öppna en egen restaurang.
– Det första jag tänker på när jag vaknar är vad jag ska laga i dag. Är jag ledig kan jag laga mat hela dagen, titta i kokböcker flera timmar, kolla tillagningsmetoder, se matlagningsprogram. Jag har blivit lite nördig.

Helst lagar hon festmat och vilt. Och pappas trattkantarellsoppa som framkallar många barndomsminnen från svampskogen. Hon försöker ha matlåda till jobbet och tipsar om att långkok och lasagne är bra att ta med. Det blir bara godare efter några dagar.
– Nu har jag fått lite prestationsångest, jag kan inte komma med vad som helst i matlådan. Men det är inte alltid man ställer sig och gör långkok och stek när man jobbat klockan 10-20.

Och kvällens meny?

– Trattkantarellsoppa.

Josefina Drake

Ålder: 28 år
Jobb: Ikea Uppsala sedan sju år
Aktuell: Tävlar i Sveriges Mästerkock, onsdagar klockan 20, TV4. Segraren får 250 000 kronor och kontrakt på en egen kokbok.

Följ hennes blogg