Jobbar i en affär där jag står och går hela passen. Antingen 5–11 eller 14.30–20.30. Min nya chef säger att vi måste stå vid kassan och äta vår lunch eller frukost, vi får inte sitta och ta en paus på hela vårt pass. Om vi vill sitta och ta en paus måste vi stanna 30 minuter längre på arbetet, stämmer det verkligen?
Bekymrad

Svar: Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren organisera arbetet så att de anställda inte utsätts för risk för ohälsa eller olycksfall. Det du beskriver är ett arbetssätt som kan leda till ohälsa och jag tycker att du ska prata med ert skyddsombud eller det regionala skyddsombudet på Handelsavdelningen för att förbättra er arbetssituation.
Att ni ska stå och äta er lunch vid arbetsplatsen är inte ok. Ni ska ha möjlighet att gå undan i ett personalrum där ni kan vila och äta er mat sittande.

Efter fem timmars arbete ska man ha en rast. Normalt förläggs raster ut under arbetspassen så man kan gå undan från arbetsplatsen. Detta kan göras till exempel genom ett avbytarsystem, där någon annan ersätter dig under din rast. En rast ingår inte i arbetstiden och är därför obetald.

Arbetsgivaren ska också organisera arbetet så att antalet pauser motsvarar de behov som finns hos de anställda för att t ex gå på toaletten, dricka vatten eller liknande. En paus ingår i arbetstiden och något löneavdrag ska heller inte göras.
Beroende på hur ni förlägger raster kan tiden på arbetsplatsen bli längre för att arbeta sina kontrakterade timmar.
Ta kontakt med ditt skyddsombud om din situation.

Mikael Segel, ombudsman