– Ska man inte kunna få barn om man jobbar på Maxi? Jag vet inte vad jag hade gjort om inte den här förskolan hade öppnats, säger Jessica Akalin medan hennes dotter Diana hinner göra sitt tredje klädbyte, dra fram en massa leksaker och kasta bort dem.

Diana fyller tre i maj. I somras klippte hon det röda bandet vid öppningen av Botkyrkas första dygnet-runt-förskola Natt och Dag. Omedveten om att stor del av hennes mammas oro och stress över framtiden försvann i samma sekund.

Tidigare stod Jessica inför en omöjlig ekvation varje arbetsdag. Dagis stängde klockan 18. Hon slutade kassajobbet på Ica Maxi långt efter det. Hon försökte tjata sig till dagtider och försökte byta med kollegor. Men det var svårt. Ibland var hon tvungen att gå fast hon var schemalagd längre.
– Dagis stängde ju. Vad skulle jag göra? Jag grät mycket. Tur att jag har jobbat länge, nio år. Jag känner cheferna. Hade jag varit ny hade det varit katastrof, säger hon.

I dag går Diana på dagis till kvart i åtta på kvällarna och varannan helg. Då rullas ett sängskåp fram bland dockorna, pusslen och ritblocken så hon kan sova över. Och Jessica kan ta mer ansvar på jobbet. Nu är hon ansvarig för Maxi kök, vilket innebär att hon lagar och bjuder kunderna på olika snabblagade maträtter. Hon jobbar kl 11–19 tre dagar i veckan och varannan helg. Arbetstiderna är bättre än kassajobbets, men kräver ändå förskola på sena kvällar och helger.

Även Jessicas arbetsgivare är glad över att förskolan öppnat.
– Det är jättebra att förskolan finns. Jag tror att folk kan tveka att söka till dagligvaruhandeln på grund av våra öppettider. Vi försöker hitta lösningar, men vi har inte möjlighet att ge alla småbarnsföräldrar dagtider. Vi måste bemanna butiken, säger Christine Bergqvist, personalchef på Ica Maxi i Botkyrka.

Malin Rubins familj har svårt att få ihop lämning och hämtning av dottern Freja.Alla barn ska ha rätt att gå på förskola, enligt skollagen, bland annat för att alla föräldrar ska kunna arbeta. Men denna rättighet gäller långt ifrån alla. I sex av tio kommuner kan de som jobbar kväll, helg eller natt inte få ihop sina arbetstider med förskolans öppettider. Malin Rubin som jobbar på Bauhaus utanför Göteborg bor i en sådan kommun. För hennes familj har avsaknaden av förskola på obekväm arbetstid lett till förlorad inkomst och Malin får för lite vila mellan sina arbetspass.
– Politikerna borde titta på hur verkligheten ser ut. Det är många som jobbar kväll och helg i dag. Då borde det vara självklart att det finns förskola på dessa tider. Förskolan är väl till för alla? säger hon.

Vissa kvällar jobbar Malin Rubin till kvart över åtta och hennes man reser ofta i sitt jobb. För att få ihop lämning och hämtning har hon tvingats ta en dag föräldraledigt i veckan. Vissa dagar tar hon sen lunch, hämtar sin dotter Freja, fyra år, på förskolan och kör hem henne. Så får storasyster Emma, 14 år, passa Freja tills Malin eller hennes man kommer hem. En dag i veckan får Malin Rubin inte så mycket vila mellan arbetspassen som arbetstidslagen säger. Det är den kvällen hon jobbar till kvart över åtta och börjar kvart i sju morgonen efter.
– Jag har funderat på att byta jobb, men jag vill verkligen jobba med det här och jag trivs på min arbetsplats, säger hon.

Fakta

Ska sträva efter
förskola på ob-tid

Sedan 1 juli 2011 ska kommunen sträva efter att erbjuda förskola på obekväm arbetstid, men det finns inget tvång. I 6 av 10 kommuner saknas förskola på obekväma arbetstider (se faktaruta till artikel "När förskolan öppnar blir behovet tydligt")
Källa: Skollagen och Skolverket.

Sedan 2010 har något fler borgerligt ledda kommuner förskola på obekväm arbetstid. Tidigare var det tvärtom -- flest kommuner styrda av en vänsterallians hade förskola på obekväm arbetstid.
Källa: Kommunal, Sveriges Kommuner och Landsting samt Skolverket.

Vanligast är att förskolor öppnar mellan 06.00 och 07.00 och stänger mellan 17.30 och 18.00. Men var femte förskola öppnar först efter klockan 07.00 och stänger före 17.30.
Källa: Kommunal.

Det finns i dag ingen statistik på hur många Handelsmedlemmar som är i behov av förskola på kvällar och helger.  Men nära 300 000 LO-medlemmar jobbar mellan 18.00 och 22.00.  
Källa: LO.

Fotnot: Obekväma tider är helger och tider mellan 19.00 på kvällen och 06.00 på morgonen.

Fakta

Natt och Dag 

Förskolan Natt och Dag i Botkyrka är öppet dygnet runt. Barnen går på den ordinarie förskoleverksamheten på dagarna. Från klockan sex på kvällen till halv sju på morgonen tar "Natt och Dag" över.

Extra kostnaden är 2 miljoner kronor som betalas av kommunen. I dag går 16 barn på förskolan och ett 20-tal står i kö.