Och det handlar inte bara om Ica Maxi, frågan gäller för vilket annat företag som helst i handeln.

För ensamstående mamman Jessica Akalin (s 4) är räddningen att kommunen i somras startade ett dagis som är öppet på kvällar och helger. Nu fungerar vardagen trots att hon jobbar till kl 19 tre kvällar i veckan och varannan helg till kl 21.30.

Jessica Akalin har haft tur. Arbetsgivaren trodde på henne även under tiden hon faktiskt inte klarade att jobba enligt schemat.
Men det är inte alla som har sån tur. Förskola på obekväma arbetstider saknas i sex av tio kommuner och jobbar du i en butik som stänger efter kl 17 får du lösa barnomsorgen på annat sätt än med vanligt dagis. Med mor- och farföräldrar, vänner och bekanta. Eller genom att jobba deltid och välja bort sena tider.

Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni säger att kommunerna ska stödja dem som jobbar på udda tider. Men  hon är inte beredd att skjuta till pengar så att kommunerna fixar det ekonomiskt.

Men udda tider? Det är dags för regeringen att uppdatera begreppen. Att prata om ”udda tider” är att sätta hela branscher på undantag. Kvällar och helger är helt  normalt på stora delar av arbetsmarknaden.
Tack vare förskolan kunde Jessica Akalin ta jobbet som ensam ansvarig för köket på sin Maxi-butik. Och här är nästa argument för bättre barnomsorg: Fack och arbetsgivare är rörande ense om att handeln är en bransch som bör få högre status, bli mer attraktiv och kräva hög kompetens. Men hur ska det gå till om jobb i branschen är omöjligt att kombinera med ett vettigt familjeliv?

Tyvärr verkar även arbetsgivarorganisationen Svensk Handel leva kvar i en svunnen tidsålder. ”Frågan har inte tagits upp av våra medlemmar” säger de yrvaket när Handelsnytt undrar hur de ser på barnomsorg på ob-tid.

Men det lär ändras. Det är bara att titta på aktuella ärenden som drivs av fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd. Det handlar mycket om föräldraskap: ensamstående pappan vars schema ändrades utan varning, trots att det var utformat för att han skulle dela ansvaret för sin son (s 11), höggravida mamman som inte får graviditetspenning trots att hon inte klarade jobbet som frisör (s 16), eller pappan som sades upp bara för att han tog föräldraledigt (se nästa nummer.)
Budskapet är klart. Se till att föräldrar kan kombinera jobb och familj. Det vinner alla på.