– Jag har fått ett helt nytt liv känns det som, berättar Liselott Fors, som jobbat i butiken sedan den öppnade på Lucia.
Hon är inne på femte dagen i sin lediga vecka och passar på att ta ut treårige sonen Rasmus i kälkbacken innan solen försvinner vid halv tre.

Tidigare jobbade hon på kundtjänst på Coop Forum i andra änden av stan. Coop Nära ligger bara ett par minuters promenad hemifrån. Men den största vinsten kommer med det nya schemat. På Coop Forum jobbade hon mycket kväll och hann inte riktigt med det sociala. Nu har hon mycket mer tid med intressen som heminredning, bakning och matlagning. Och med Rasmus.
– Och så trivs jag jättebra. Vi är ju inte så många i butiken, så det är väldigt varierande arbetsuppgifter.

I butiken, ett par hundra meter bort från kälkbacken, far butikschefen Carina Darehed runt och försöker få klart dagens varubeställningar. Det är hon som drivit att de anställda ska få det nya schemat. Också hon jobbade tidigare på Coop Forum.
–Min sambo har jobbat i gruvan och jag har alltid varit avis på skiften och försökt att få igenom det på mitt jobb. Som butikschef kan jag inte jobba så, men de anställda tycker det är jättebra.

Många som bor i Gällivare har ett stort friluftsintresse. Det är vanligt att ha stuga i naturen och att dra till fjälls på skotern.
–Många söker sig till gruvan för ledigheterna. Schemat gör oss mer attraktiva som arbetsplats, säger Carina Darehed.

Butiken har sex anställda som jobbar i två lag. De börjar på torsdagar och jobbar sedan till och med onsdag. Sedan är det ledigt en vecka.

 På torsdag börjar Liselott Fors sitt arbetsskift med mellanpasset som är mellan 12.00 och 20.30 i fyra dagar. Som alla andra i butiken jobbar hon 25 timmar i veckan. Ibland hoppar hon in extra för någon som är sjuk. Men hon är rätt nöjd som det är.
– Jag hoppas att det kommer att funka och att vi fortsätter jobba så här, säger hon.

Fakta

Coop Nära, GällivareButiken har öppet kl 7-23 varje dag.
Den har 6 fast anställda plus butikschefen. En extra rings in vid behov.
Behovet av extrapersonal är litet. Nästan alltid kan någon som är ledig hoppa in.
Alla anställda jobbar 25 timmar i veckan, på rullande schema och tre olika skift.
Morgonskift 06.00 -- 15.00, mellanskift 12.00 -- 12.30, kvällsskift 15.00 -- 23.00.