– För mig är det uppenbart att hon sagts upp på oskälig grund, säger den ena anställdas juridiska ombud på LO- TCO rättsskydd Bo Villner.

Kvinnan hade jobbat på en av Media Markts butiker i Stockholmsområdet i drygt tre år när hon och hennes sambo i augusti 2011 anhölls och häktades misstänkta för stöld. Sambon var också anställd på butiken. Det var vid en trafikkontroll polisen gick igenom sambons bil och hittade varor från Media Markt. Men enligt Bo Villner ska det också ha funnits kvitton på varorna.

Vid husrannsakan hemma hos paret hittades kvittokopior som kvinnan säger att hon fått med sig hem från jobbet av misstag. Dagligen gör varuhusets kassörer sökningar åt kunder som behöver styrka sina köp när de till exempel slarvat bort eller tappat ett kvitto. Vid sökningarna kan det ta en stund innan man får ut rätt kvitto till rätt köpare.
– Det är sådana här övertaliga kvitton hon har råkat få med sig hem, säger Bo Villner.

Förundersökningen mot paret har lagts ned och de är inte längre misstänkta för brott. Trots det valde Media Markt att avskeda dem båda. Facket, som företräder kvinnan, stämmer Media Markt och vill att avskedandet av kvinnan ska ogiltigförklaras.
– Hade hon dömts för stöld hade det sannolikt varit ett giltigt skäl, men i det här fallet är det inte så och därför anser vi att det rör sig om en oskälig uppsägning, säger Bo Villner.

Men arbetsgivaren har en annan uppfattning. Enligt företagets pressansvarige, Henrik Freudenthal har den avskedade brutit mot flera tydliga regler och policies, vilket enligt honom tydligt framgår av polisens förundersökning.
– Eftersom personen har en position med stort ansvar som förutsätter förtroende och noggrannhet med regler och rutiner har det ansetts omöjligt att fortsätta anställningen, menar han.