Svar på inlägget ”Vi som hyrs in är också människor.”
 
Det är både tråkigt och synd att din uppfattning om Handels är som den är. Jag blev själv anställd av ett bemanningsföretag 2010, med placering på ett stort lager i Helsingborg.

Efter flertalet ”bataljer” med arbetsgivaren beslöt jag mig för att byta fackförbund, till Handels. Väl inne i Handels blev jag både varmt mottagen och fick omedelbart hjälp med mina problem. Jag började involvera mig fackligt och blev utsedd till Handelsombud hösten 2011.

Bemanningsfrågan kan jag hålla med dig om att det är en gråzon. Det finns många oklarheter som bör redas upp och regleras. Allt med bemanning är dock inte dåligt. En bra sak är att det bara finns heltidsarbete enligt kollektivavtalet, förutom under vissa förutsättningar. Det går inte att bolla runt oss i olika anställningsformer, som på andra kollektivavtal.

Här i Helsingborg har Handels haft fackliga kurser för oss i bemanningsbranschen och hjälpt oss anställda mycket. De kämpar verkligen för jämställdhet och våra rättigheter jämfört med kundens egna anställda. Bara i december fick avdelning 6 i Helsingborg 50 nya medlemmar, varav merparten från bemanningssidan.

Många anställda på bemanningsföretag är första generationens invandrare och människor som har sin första anställning i arbetslivet. Det är duktiga medarbetare som arbetar hårt för sin lön, men som inte känner till sina rättigheter. Okunskapen och arbetsviljan utnyttjas hänsynslöst av arbetsgivarna inom bemanningsbranschen.

Det finns bemanningsföretag som har en hård och snedvriden attityd mot sin personal. ”Håller du inte tyst så får du sparken”. Men vad händer när den anställde vänder sig om och säger ”För vad? Jag är tillsvidareanställd, kommer och går i tid, sköter mina arbetsuppgifter, är trevlig mot mina medmänniskor och medlem i ett fackförbund”?

Det måste bli en dialog mellan fackförbunden och arbetsgivarna i bemanningsbranschen. De vill oftast inte ha med facket att göra, men blir så illa tvungna i slutändan ändå. Det jobbar vi med här nere i Helsingborg, att få arbetsgivarna att kommunicera och att själva förehindra att det blir fel. Nu har kunskapen börjat sprida sig på arbetsplatserna, här runt omkring. Hos oss är alla välkomna.
 
Kunskap är makt!
 
André Börvall
Handelsombud