(Läs tex här). Men det är en sak att värna i ord, en annan att göra det i handling. Och det är inte bara i de stora handlingarna (förändringarna i a-kassan till exempel) som Fredrik Reinfeldt och hans kompisar avslöjar sig. Det märks även i de små detaljerna.

Som nu: Sverige är värd för jippot, nej förlåt framtidsmötet, Northern Future Forum. Politiker och experter från nio länder träffas i Stockholm och diskuterar samhällsutmaningar. Kvinnors företagande och Äldre på arbetsmarknaden är årets rubriker.

Länderna deltar på mötet med både politiker och ”experter”, som kan vara företagare, akademiker eller tjänstemän som sitter inne med viktig kunskap. Reinfeldt har plockat fram ett gäng kvinnor. En av dem, som presenteras stort på regeringens hemsida är Gudrun Sjödén. Hon är förvisso framgångsrik, driver en blomstrande klädkedja i eget namn, med många anställda. Men hon är definitivt inte någon förespråkare av den svenska modellen. Tvärtom. Gudrun Sjödén är uttalat fackföreningsfientlig, och vägrar kollektivavtal för sina anställda, vilket hon inte sticker under stol med.

Det finns många framgångsrika lite större företag i Sverige. Den absoluta majoriteten har kollektivavtal för sina anställda. Lite klantigt då att välja Gudrun Sjödén kan man tycka, kanske till och med besvärande att ord och handling går stick i stäv. Men det är väl inte så noga för moderaterna, det där med att leva som man lär.