Förra året beslutade riksdagen att regeringen borde ta fram en lag kring detta. Lagen skulle tas fram i samarbete med fack och arbetsgivarorganisationer. Men som Handelsnytt tidigare skrivit har regeringen nu backat och säger nej till sluten kontanthantering. I en riksdagsdebatt tidigare i februari hänvisade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till dagens system där Arbetsmiljöverket ställer krav på slutna kassor där det behövs.

Handels anser inte att detta är tillräckligt.
– Vi har under snart 20 år jobbat med dessa frågor och rånen har under tiden bara fortsatt att öka. Vi kan konstatera att åtgärderna hittills varit otillräckliga. Nu behöver vi hjälp i form av lagstiftning. Vi vill ha en lag om sluten kontanthantering i botten med möjligheter för dispenser. Det handlar om våra medlemmars säkerhet på jobbet. Om att förebygga hot och våld på jobbet, säger Lars-Anders Häggström.

Handels fick inga löften under mötet men uppfattade att arbetsmarknadsministern tog till sig av synpunkterna.

Raimo Pärssinen är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och engagerad i frågan om sluten kontanthantering. Han är kritisk till regeringens agerande att inte följa riksdagsbeslutet.
– Det är ett ovanligt nonchalant beteende. Det är ovanligt att det sker.

Men det har hänt. Raimo Pärsinnen drar paralleller till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som även han nyligen sa att han inte tänkte följa ett riksdagbeslut. I hans fall handlade det om att ändra i sjukförsäkringen.
– Han fick avbryta sin semester för att be om ursäkt, säger Raimo Pärssinen.

Enligt Raimo Pärsinnen kommer oppositionen att jobba vidare med frågan om sluten kontanhantering.
– Det vi i oppositionen kan göra nu är att se till att frågan hamnar hos statsministern, säger han.