Sedan Expert i somras köpte 30 av konkursdrabbade Onoffs butiker har många gamla Expertbutiker lagts ned. I flera fall på grund av att Expert, efter köpet, blivit dubbeletablerat på många orter. För några veckor sedan gjorde Magne Solberg, vd på Expert Sverige, klart att inte heller de anställda på de uppköpta butikerna sitter säkert.
– Det kommer att läggas ned även före detta Onoff, sade han då.
Anledningen är att flera av köpen inte gett vad Expert hoppats.

Nyligen stängde Expert i Hässleholms Galleria. Det var en av kedjans 66 franchisebutiker. Nu ska Hässleholms andra Expertbutik och även butiken i Kristianstad läggas ned. Båda är före detta Onoff-butiker.

Fackliga förhandlingar inleds 15 mars. Butiken i Hässleholm har sex anställda. Hur många det rör sig om i Kristianstad är osäkert, men Handels har två medlemmar där. Efter Hässleholm och Kristianstad är kedjan uppe i 34 stängda butiker inom loppet av ett år.

För Handels avdelning i Kristianstad kom nedläggningarna som en överraskning. Men försteombudsmannen Pia Tschofen har förstått att de anställda i Hässleholm har haft sina aningar.
– Men det är ett märkligt förfarande kan jag tycka att köpa upp så här många butiker och tro att det ska gå runt, säger hon.

Fakta

Expert

Expert har just nu 107 egenägda butiker och 66 franchisebutiker i Sverige.

Sommaren 2011 köpte Expert 30 Onoffbutiker i samband med att de gick i konkurs. Butikerna i Kristianstad och Hässleholm är de första före detta Onoff-butikerna som läggs ned.