Hallå där Bettina Kashefi, statssekreterare hos arbetsmarknadsministern som var med Handels på arbetsplatsbesök till Gina Tricot och Smycka i Stockholm!

Varför ville du hänga med facket?
– Jag är en centralbyråkrat som sköter det interna på arbetsmarknadsdepartementet. För att kunna göra det bra behöver jag komma ut.
– Bidraget till fackets regionala skyddsombud är ingen försumbar post i statsbudgeten. Det var intressant att se vad de gör i verkligheten.

Ni kollade arbetsmiljön i butikerna, jag hörde till exempel att nödutgångsskyltarna satt åt fel håll. Fick du någon aha-upplevelse?
– I guldbutiken hade ägarna råkat ut för rån. Rädslan för nya rån och övergrepp var extrem. Det var verkligen en aha-upplevelse för mig, väldigt gripande.
– En personlig reflektion från Gina Tricot var att unga rara flickor jobbade i en väldigt stor butik. Jag skulle vara rädd om jag stängde på kvällen. Besöket där handlade annars mest om att packa upp varor på rätt sätt.

Kan butiksanställda vänta sig några förändringar nu?
– Vi jobbar inte så, att vi gör ny politik efter två besök. Men det var en input. Klart man får sig en tankeställare.

Frågan om att lagstifta om sluten kontanthantering i butiker är het. Togs den upp?
– Jag tog upp frågan med guldsmeden. Han bara skrattade. De hade inga kontanter. I just den butiken var det inget problem. För honom var problemet att inte kunna ha smyckena framme.

Vad ska man göra åt rädslan då?
– Ha närhet av polis och väktare och bra säkerhetssystem, som kameror och larm.

Kan du själv tänka dig att jobba i butik?
– Ja, det verkar faktiskt jätteroligt. Är man intresserad av människor tror jag man tycker det är kul. Min dotter har praoat i en inredningsbutik och nu vill hon jobba i butik.