Antalet anmälda arbetsskador inom personaluthyrning har ökat från 800 år 2010 till 1500 2011. Det visar preliminär arbetsskadestatistik för 2011 från Arbetsmiljöverket. En stor grupp bland dem som drabbas är personer under 25 år och truckar är ofta inblandade.
– Inhyrningen har ju ökat mycket inom till exempel lager där många arbetstimmar görs just på truck, säger Åsa Larsson på Arbetsmiljöverket.
Enligt henne kan det vara svårt för kundföretaget att veta vilken praktiskt erfarenhet en inhyrd har, även om den har truckkort.
– Förutsättningarna är olika på olika arbetsplatser och det finns många olika sorters truckar så det är ju viktigt kundföretaget ger en ordenlig introduktion. Bemanningsanställda tas ju ofta in vid arbetstoppar när det kanske är lite extra stressigt och då finns det ju risk att det slarvas, säger Åsa Larsson.

På Icas lager i Borlänge har man tidigare inte haft bemanningsanställda men enligt klubbordförande Daniel Wigh kommer lagret att börja hyra in personal snart. Han tror dock att de har ganska goda förutsättningar att fortsätta hålla en god säkerhetsnivå.
– Alla som ska köra truck här får sin utbildning av Ica. Det spelar ingen roll om man har truckkort sedan tidigare. Men det är klart, det finns ju en risk med att alternera mellan olika arbetsplatser som kanske vissa inhyrda gör, säger han.

Totalt har antalet anmälda arbetsskador under 2011 ökat med 4 %. Det är bara hälften av ökningen under 2010.