Den anställde på varuhuset i Kungens Kurva tog hem tio Ikeakassar till sin flytt, men betalade först dagen efter. För det blev han avskedad i september förra året. Handels motsätter sig detta, har stämt Ikea i Arbetsdomstolen och kräver skadestånd. Nu har företaget bemött facket.

Ikea eller dess jurist vill inte uttala sig, men skriver till Arbetsdomstolen att den anställde medvetet brutit mot reglerna för personalköp. Han frågade chefen om det var okej att betala dagen efter, men ska ha fått nej. För att slippa personalutgången och eventuell hemgångskontroll kastade han kassarna över ett stängsel, vilket fångats på övervakningsfilm. Även om det bara handlar om kassar för 50 kronor är förtroendet förbrukat.

Den anställde jobbade på lagret efter att varuhuset stängt för dagen. När han skulle gå hem var ingen kassapersonal kvar. Handels menar att chefen sa att det var okej att betala senare.
– Det som talar för oss är att den anställde aldrig haft intentionen att stjäla kassarna. Han har hela tiden tänkt betala och gjorde det också, har Anneli Ohlsson Anderbjörk, jurist på LO-TCO Rättsskydd, tidigare sagt till Handelsnytt.
LO-TCO Rättsskydd driver ärendet för fackets räkning.

Läs tidigare artikel

Läs också artikeln om Jessica Sahlström på Coop som blev av med jobbet efter att ha använt personalrabatten fel