– Nej, förklarar Ulrika Jidåker. Personen Ulrika Jidåker är inte stark. Det är min delaktighet i ett sammanhang som ger mig självförtroende. I mitt fall är det mitt jobb.

Ulrika Jidåker arbetar som föreståndare för fritidsgården Brynjan i Gävle. Hon har varit nominerad till årets Gävlebo för sina insatser för Gävles unga. Nyligen blev hon även föreståndare till den ägarlösa fritidsgården Zebran i Bergby norr om Gävle. För de 46 unga som dagligen besökt gården betyder det en meningsfull fritid. För Ulrika Jidåker har det inneburit hård kritik.

Att hon ska driva fritidsverksamhet i Bergby har fått M-politiker att se rött. Ulrika Jidåker jobbar nämligen på föreningen Unga Örnar som driver fritidsgårdarna.
– Ilskan handlar bland annat om att Unga Örnar och Socialdemokraterna har samma värdegrund. Vi bedriver inga politiska studier på gården. Men jag tog det hårt personligen.

Sen såg hon sin del i det större sammanhanget. Hon tänkte på alla de unga hon mött på fritidsgården. Då blev både beslutet och känslan lätt.
– Klart vi kommer att göra ett skitbra jobb!

Ulrika Jidåker var i 16 årsåldern när hon började delta i Unga Örnars verksamhet. Hon gick aldrig ut gymnasiet, utan har arbetat sig upp.
– Jag har fått ett sådant otroligt stöd från familj och vänner. Det stödet, den gemenskapen, gav mig självförtroende att känna att jag kan. Det vill jag ge andra.

Hon vet vad unga i dag har att möta efter skolan. De kommer att stå på arbetsförmedlingen och undra om det finns jobb? Kommer de kunna flytta hemifrån?
– Då gäller det att känna att man kan. Många vuxna har fullt upp med att förverkliga sig själva. Vi ger inte av vår tid. Barn och unga är vår framtid. Genom att känna sig delaktig kan man också se att det finns möjligheter. Då blir det inte lika tufft.

Ulrika Jidåker får ofta höra att hon måste trappa ner. Att det inte håller att vara engagerad på så många olika håll. Hon tar det med ro. Snart är det sommar. Då åker hon ut till Unga Örnars sommarläger på Limön.
– Där kan jag hämta kraft.

Ulrika Jidåker

Ålder: 40 år.
Arbetsplats: Fritidsgården Brynjan i centrala Gävle och fritidsgården Zebran i Bergby, norr om Gävle. Båda gårdarna drivs av Unga Örnar.
Familj: Ida 15 år, Moa 17 år samt Nathalie 24 år.
Aktuell: Tog nyligen över fritidsgården Zebran när idrottsföreningen sa upp kontraktet.