Handels konfliktvarsel mot 34 butiker och 31 lager är utformat för att ge största möjliga effekt till minsta möjliga kostnad för facket. Några drag är framträdande.

Tyngdpunkt på lagren

Mer än 80 procent av de 5 600 anställda som berörs är lagerarbetare. Detta trots att den kanske mest centrala delen i konflikten rör fackets krav på högre löneökningar för butiksanställda i enlighet med LO:s jämställdhetspott.
– Lagerarbetarna har ställt upp.  Och vi har också viktiga krav som gäller dem i form av trygga anställningar, kommenterar Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Det är ofta mer effektivt att ta ut lager än butiker i konflikt, eftersom ett lager förser många butiker med varor. En annan aspekt är att Svenskt Näringsliv kan komma att betala konfliktersättning till företag som drabbas direkt av konflikten, men inte dem som drabbas indirekt. Det vill säga det blir ingen kompensation till butiker som blir utan varor på grund av att lagret stängs av strejk.

Ica drabbas värst

Fem av Icas sex lager är varslade – bara terminalen i Västerås skonas. Om strejken bryter ut finns stor risk för brist på varor i de flesta Icabutiker. Lars-Anders Häggström tror dock inte att kunderna kommer att bli utan mat.
– Det kommer att finnas butiker att handla i. Men vi lägger inte vårt varsel med syfte att det ska vara rättvist.
Varslet mot Ica bilr en bister avskedspresent till Icas vd Kenneth Bengtsson som avtackas på fredagen. Bengtssons slutlön på 30 miljoner kronor innebär en löneökning på 114 procent, samtidigt som han i egenskap av ordförande i Svenskt Näringsliv hårt driver kravet på att butiksanställda inte ska få mer än 2,6 procent. Lars-Anders Häggström bedyrar dock att det inte finns något samband.
– Vi skiljer mellan sak och person.

Andra branscher påverkas
Flera av de varslade är lager som levererar till andra branscher än detaljhandeln. Det gäller restauranggrossisten Martin & Servera, samt flera grossister som levererar varor till byggbranschen och industrin, till exempel Ahlsell, AB Byggbeslag, Antalis, Swedol och Thomée Gruppen.
– Vi träffar brett, säger Lars-Anders Häggström och pekar på att den branschöverskridande paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv är en aktiv aktör när det gäller att mota Handels krav på jämställdhetsprofil i avtalet.

Svensk Handels mäktiga
Påfallande många av de strejkvarslade företagen är representerade i Svensk Handels styrelse. Förutom Ica drabbas styrelseordföranden Christian W Janssons Kappahl och vice ordförande Fredrik Persson från Axel Johnson-koncernen med företag som Axstores, Axfood, Mekonomen och Martin & Servera. H&M, Swedol och Stadium är också strejkvarslade företag med styrelseplats i Svensk Handel och därmed konkret inflytande över avtalet. Men Lars-Anders Häggström vill inte erkänna något prickskytte mot motpartens styrelseledamöter.
– Det är de stora aktörerna vi riktar oss mot.

 

Länk: Dessa arbetsplatser berörs av strejkvarslet