För någon vecka sedan presenterade Svensk Handel en undersökning som visar att bara 14 procent av svenskarna stöder Handels krav i avtalsörelsen. Frågan gällde om Handels gjorde rätt i att kräva mer än alla andra. Med en sådan fråga (utan att förklara bakgrund och sammanhang) är det inte oväntat om folk svarar nej.

Nu har Handels ställt frågan ur sitt perspektiv: Gör Handels rätt i att kräva att kvinnodominerade branscher ges ett lönelyft jämfört med mansdominerade branscher? Ja, svarar då 73 procent i en undersökning utförd av Novus Opinion bland 1064 svenskar. Ännu starkare är stödet för att begränsa längden på visstidsanställningar. 82 procent stöder det kravet.

Och det är inte konstigt om facket har lättare än arbetsgivaren att få gehör i omvärlden för sina krav. När det blir klart vad avtalsrörelsen egentligen handlar om – jämställda löner och rimliga arbetsvillkor – då är det solklart att svenskar i allmänhet ger sitt stöd.

Vill man göra det ännu tydligare så kan man ju fråga folk vad de tycker om företagsledares löner och bonusar – till exempel avgående Ica-vd:n Kenneth Bengtsson. Anställda manas till återhållsamhet i lönelyft medan topparna seglar på utan sådana förbehåll. Påminn om det så blir stödet för dem som sliter på golvet ännu starkare.