Tillsammans med en ombudsman från Handels i Västerås går klubbstyrelsen igenom medlemslistor och upprättar strejkscheman så att alla ska veta vad som gäller om strejken bryter ut på fredag. De flesta anställda var med i facket sedan tidigare, men ytterligare några har värvats efter att arbetsplatsen varslats om konflikt.
– De är välkomna i klubben. Vi har haft ett bra samtal om vikten att vara med i facket. Vi vill ju helst inte se att någon går med bara för att få konfliktersättning och sedan går ur efteråt, säger klubbordförande Henrik Lorenius.

Handels har avskaffat regeln om att man måste ha varit medlem i förbundet i tre månader för att få rätt till konfliktersättning. Numer gäller att man ska ha betalt sin första medlemsavgift innan konflikten bryter ut. Till och med i morgon, torsdag, går det alltså bra att betala in medlemsavgiften.

De första lagerarbetarna börjar normalt arbeta kvart i sex på morgonen. En strejk på lagret får snabbt effekt i Mekonomens butiker och bilverkstäder, anser Henrik Lorenius.
– Till butiker i Stockholm och Mälardalen levererar vi två-tre gånger per dygn. Det känns inte som om de hamstrar varor inför strejken genom att göra extra stora beställningar.

Medlemmarna är enligt Henrik Lorenius ovanligt engagerade i de konfliktfyllda förhandlingarna. Att det är lagerarbetare som tas ut i strejk trots att de högre lönekraven främst gäller butiksanställda bekommer dem inte.
– Vi vill också ha upp våra löner genom påslag i kronor i stället för procent. Och bemanningsfrågan är viktig för oss som har stor andel inhyrning.
Snittet för inhyrning ligger enligt Henrik Lorenius kring 8–10 procent men är högre nu under högsäsong. Frågan hur de inhyrda ska agera vid konflikten kommer att ställas på sin spets om strejken bryter ut.

På butikssidan är hem- och trädgårdskedjan Rusta en av fackets måltavlor med fem strejkvarslade varuhus. I Nordby vid norska gränsen utanför Strömstad sköter klubbordföranden Haqif Maliqi förberedelserna tillsammans med en ombudsman från Handels i Trollhättan.
– Vi hoppas på en lösning i förhandlingarna, men om vi måste strejka så gör vi det, säger Haqif Maliqi.

Han berättar att så gott som alla anställda var med i facket redan innan varslet lades. En strejk på Rusta skulle träffa företaget i en viktig säsong när försäljningen av grillar och trädgårdsmöbler väntas ta fart. Relationerna med chefen är enligt Haqif Maliqi just nu lite ansträngda.
– Han säger att vi kan bli av med vår bonus om vi strejkar.

Om strejken bryter ut

Bara medlemmar
får ersättning
På varje berörd arbetsplats utser fackklubbstyrelsen en lokal konfliktkommitté. En ombudsman från Handels är konfliktansvarig.

Om konflikten bryter ut är alla anställda som berörs skyldiga att anmäla sig på Arbetsförmedlingen redan första dagen. Hela arbetsplatsen kan göra en gemensam anmälan.

De som berörs av konflikten
får ingen lön. Alla som är medlemmar i Handels när konflikten bryter ut har rätt till konfliktersättning. Enklast är att ansöka ersättning elektroniskt via medlemsinloggningen på handels.se.

Den som inte är medlem i facket får ingen ersättning. Om man arbetar trots strejken betraktas man av facket som strejkbrytare. Facket kan varsla om upptrappades stridsåtgärder mot företag som driver verksamheten vidare trots konflikten.

Den lokala konfliktkommittén utser strejkvarkter och organiserar aktiviteter.

Information om konflikten finns på handels.se