Klockan 18.51 i går fick personalen på Rusta i Kungens Kurva utanför Stockholm ett mejl om att strejken var avblåst. Kollektivavtalet hade blivit klart.
– I dag är det som en vanlig dag på jobbet. Men i går var det stress. Jag skulle kanske strejka för första gången i mitt liv, säger Navruz Cömert som jobbar på Rusta och sitter i klubbstyrelsen.

I och med att det tiotalet fackmedlemmarna skulle gått ut i strejk om kollektivavtalet inte blev klart, är de mer pålästa än de flesta av butiksgrannarna. Det är framförallt lönehöjningen på 710 kronor i månaden de pratar om. Åsikterna går isär.

– 710 kronor, det är bra, det räcker, säger Navruz Cömert.
– Det kunde blivit bättre. Facket kunde stått på sig en dag till, säger Anna Eriksson som var mer sugen på en lönehöjning uppåt 800 kronor.
– Handeln har rätt höga ingångslöner, så har man jobbat ett par år blir skillnaderna ändå inte så jättestora. De som jobbat länge borde premieras bättre, säger Joonas.

Joonas sitter i lunchrummet och i går satt han och läste både fackets och arbetsgivarnas hemsidor för att få en balanserad bild av det nya kollektivavtalet. Han gör tummen upp till att det skrevs in i avtalet att en visstidsanställning ska övergå i en fast anställning efter ett år. Han gör tumme ner till att en provanställning numera kan vara i åtta månader, i stället för sex.

– Det var ingen vinstlott för oss arbetstagare. Å andra sidan är det fantastiskt bra att visstiden sänks. När jag började jobba inom handeln blev jag tämligen chockad över hur fult den anställningsformen utnyttjades, säger Joonas som är fastanställd på heltid efter nära 1,5 år inom Rusta.

Efter lunchlådan återgår han till att bygga om skönhetsavdelningen. Det går inte att ana att detta är ett varuhus som kanske skulle varit uttaget i strejk, mer än att Handels ombudsmans telefonnummer står skrivet på whiteboarden i lunchrummet. Strejkvakt-scheman var klara, klockan nio i morse skulle de anställda ha samlats utanför Rusta. Men de är glada att det inte blev så. Ingen vinner på en strejk, tycker de.

– Det är som vanligt i dag. Bara lite högre lön, säger Onur Cakmak i utgångskassan.