Stämningen rör Akademibokhandeln i Södertälje. Handels har haft flera förhandlingar med företaget. Men i förra veckan strandade de helt. Handels anser att Akademibokhandeln brutit mot las när de nyanställt i stället för att ge deltidare fler timmar.
– Jag har lämnat över ärendet till förbundskontoret för beslut om stämning i Arbetsdomstol, säger Jimmy Ekman, ombudsman i Stockholm och den som hållit i förhandlingarna.

Akademibokhandeln anser att de följer lagen om anställningsskydd.
– Vi nyanställer för att vi behöver ha fler personer på plats samtidigt för att få ett optimalt schema och personal på plats när det finns en efterfråga från kunderna.
– Men de deltidare som sagt att de vill ha fler timmar kommer att få det vid exempelvis tillfälliga arbetstoppar eller sjukdom, har Bo Holmberg, affärsområdeschef på Akademibokhandeln, tidigare sagt till Handelsnytt.

Men att de skulle ha blivit fler personer på plats i butiken efter omgörningen håller inte de anställda med om.
– Vi är en person mer under max en halvtimme per dag. Var det värt det? säger en anställd Handelsnytt pratat med.

Tidigare var de fyra som jobbade varje dag. Arbetstiderna låg mellan arbetspassen 10-18, 10-19.15 eller 09.30-17.30. I dag är det fortfarande fyra som jobbar. Däremot är arbetstiderna ändrade till 08.30-15.00, 10.00-17.30, 12.00-19.15 och 14.00-19.15. Men eftersom alla behöver ta lunchrast blir det i slutändan ingen större skillnad i antal huvuden i butiken.
– Det känns som om att det bara handlade om att minska personalkostnader, säger en annan anställd Handelsnytt prata med.   

Även i Göteborg riskerar Akademibokhandeln att stämmas i Arbetsdomstolen. Förhandlingarna, gällande butiken i Nordstan, som pågått sedan december förra året avslutades nyligen i oenighet. Ändringen av heltider till deltider och nyanställning är ännu inte genomförd. Men så fort förslaget genomförs tänker facket agera.
– Vi har ögonen på detta. Genomförs omorganisationen kan vi komma att stämma dem i Arbetsdomstolen, säger Peter Persson, ombudsman i Göteborg.

Han säger också att den långa processen tärt på de anställda.
– Många har tappat tron på företaget. Jag vet att en del söker nya jobb.

Bakgrund:

Omgörningen rör 18 butiker

Omgörningen sker i hela landet. Bokkedjan räknar med att i 18 av 66 butiker finns heltidstjänster som ska bli deltider. Akademibokhandeln har runt 700 anställda i landet, varav 90 personer har jobbat heltid.

Las 25 a §: En deltidsanställd arbetstagare som meddelat sin arbetsgivare att han eller hon vill arbeta fler timmar har företrädesrätt. Förutsättningarna är att arbetsgivaren har behov av arbetskraft och att den anställde har tillräckliga kvalifikationer. Företrädesrätten gäller endast till en anställning där arbetstagaren jobbar.