I går blev de tre nya avtalen för anställda på kooperativa butiker, stormarknader, lager och chaufförer klara. Mycket är detsamma som i de som slöts mellan Handels och Svensk Handel efter strejkhot förra veckan.

Löneökningarna blev lika, 710 kronor i månaden för en butiksanställd på heltid och 665 kronor för lageranställda. Enda skillnaden är att lägstalönerna på lager höjs med 599 kronor i månaden, vilket är 90 procent av ökningen. I avtalet med Svensk Handel var det 80 procent.

För butiksanställda ska en visstidsanställning övergå i ett fast jobb efter 12 månader, och ett vikariat efter 24 månader. Tillsammans får de vara i 24 månader. Den gränsen är 36 månader i avtalet för de som jobbar på privata sidan.

Detta är Handels förhandlare och förste vice ordförande Susanna Gideonsson, mest nöjd med.
– Det är ett stort steg framåt för trygga jobb. Vi fick inte igenom det med Svensk Handel, men det gick här.

I de kooperativa avtalen tar man bort de speciella uppsägningstiderna för dem som anställts före juli 2001. De har bara utgått från ålder. Nu gäller anställningstid.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarföreningen KFO började i måndags och blev klara i går.
– Två dagar är inte speciellt lång tid för tre avtal. Mycket var färdigplogat i och med de tidigare förhandlingarna, säger Susanna Gideonsson.

Kollektivavtalen gäller till 31 mars nästa år för drygt 15 300 anställda, bland annat på Coop.