– De flesta har i grunden goda kunskaper, men det är nog lätt att glömma vad förpackningarna innehåller. De ser ju ofta väldigt gulliga och trevliga ut. Man kanske också tänker att kan jag pensla det här i någons hårbotten kan det ju inte vara farligt för mig heller, säger  Paul Keenan, inspektör på Arbetsmiljöverket i Dalarna.

Han är en av dem som ska ut och besöka nagelbyggares arbetsplatser i norra Sverige med syftet att förbättra arbetsmiljön för de här yrkesgrupperna. Även frisörer ska få besök.

När motsvarande granskning gjordes i södra Sverige under 2011 visade det sig att frisörer och nagelskulptörer har blivit bättre på att förebygga värk i nacke, axlar och handleder. Men med kunskapen om kemikalier och hur man undviker att ta skada av dessa är det sämre ställt.

Fakta

Arbetsmiljögranskning

2011 granskades arbetsmiljön på 870 frisör och nagelsalonger i södra Sverige.
I samband med detta ställde Arbetsmiljöverket 1600 krav. 100 av dem handlade om hantering av kemikalier.
I år ska 230 salonger i norra Sverige, från Dalarna och uppåt, granskas.