Unga som gått handelsprogrammet på gymnasiet och är under 21 år ska kunna praktisera i ett år hos en arbetsgivare för 75 procent av lönen. Tanken är att det ska vara en sorts förlängning av utbildningen. 25 procent av arbetstiden ska utgöras av just utbildning med handledare.

Hanna Spets, som går tredje året på handelsprogrammet på Westerlundska Gymnasiet i Enköping, tycker nog att hon lärt sig det mesta redan på praktiken i skolan. Helst skulle hon vilja ha ett ”riktigt” jobb.
– Men det är ju jättesvårt och det här kan ju göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Både hon och klasskamraten Jakob Smedlof är rädda för att bli arbetslösa efter gymnasiet.
– Praktiken kan ju vara ett bra sätt att hålla igång medan man kanske söker andra jobb om inte annat, säger Jakob Smedlof.

Hanna Spets praktiserar två dagar i veckan på H&M. Jakob Smedlof på ÖoB. Båda vill jobba inom handeln framöver. Jakobs handledare på ÖoB, varuhuschefen Magnus Ohlsson, tror att deras chanser kan öka med den nya praktiken.
– Jag vill ju anställa unga, hungriga människor. Det här är ett jättebra sätt att få mer tid på sig att visa vad man går för. Och man kan ju få lära sig mer avancerade arbetsuppgifter på det här sättet.

Alla tre är övervägande positiva. Men alla tre tror också att möjligheten att ta in billiga praktikanter kommer att missbrukas av oseriösa arbetsgivare. Att många kommer jobba på som alla andra men för 75 procent av lönen. Men de båda ungdomarna är inte heller främmande för sänkta ungdomslöner generellt. Något som bland annat Centern driver.
– Jag känner så många som inte har något jobb. Och nästan ingen jag vet har fått heltid eller så direkt efter skolan, säger Hanna Spets.
– Ja och om jag lättare får jobb med bara 75 procent av lönen så visst, fyller Jakob Smedlof i.

Fakta

Yrkespraktik

Erbjuds ungdomar under 21 år som gått handelsprogrammet och ska ge eftergymnasiala kunskaper.
Ska ske på heltid i 12 månader.
Arbetsgivaren måste vara med i Svensk Handel eller KFO.
Handledare ska finnas.
Lönen är 75 procent av lägstalönen för 19-åring med ett års branschvana, vilket blir 14 100 kronor.
Praktiken ska införas i höst.