Akademibokhandeln i Södertälje har gjort heltider till deltider samtidigt som de nyanställt. Brott mot deltidares rätt till förtur till fler timmar i las, anser Handels. Inte alls, menar Akademibokhandeln.
– Vi behöver nyanställa för att kunna ha fler personer på plats samtidigt, har Bo Holmberg, affärsområdeschef, tidigare sagt till Handelsnytt.

Jimmy Ekman, ombudsman i Stockholm, har haft flera förhandlingar med bokkedjan. I mitten av april lämnade han beslutet om stämning i Arbetsdomstolen, AD till Handels centralt .
Nu har Handels kommit överens med Arbetsgivarföreningen KFO, som Akademibokhandeln är medlem i. Frågan ska tillbaka till centrala förhandlingar i avvaktan på domen om ett liknande fall gällande butikskedjan Kicks.
– Domen kan hjälpa oss i förhandlingarna. Blir det inte så kan vi eventuellt komma att stämma Akademibokhandeln, säger John Haataja, enhetschef på Handels förhandlingsenhet.

Även Akademibokhandeln i Nordstan, Göteborg, riskerar stämning. Sedan december förra året har förhandlingar pågått. Nyligen avslutades de i oenighet. Här har bokkedjan ännu inte nyanställt.