– De ringde upp och ville ha en företrädare för Handels. Jag kommer att prata en del om utvecklingen i Norrbotten. Vi har en enorm överhettning på gruvorterna. Samtidigt avfolkas andra orter och får problem med välfärden på grund av en åldrande befolkning.
– Det kommer att handla en del om infrastruktur. Vi behöver Norrbottniabanan och vi behöver dubbelspår på Malmbanan för att kunna hantera allt som produceras ifrån gruvor och skog. Det är vansinne att lägga allt på vägarna.

Vad kommer du prata om mer?
– Jag kommer ha stort fokus på ungdomsarbetslösheten. Och att vi i Sverige inte ska konkurera med låga löner eller skydda enskilda dåliga arbetstillfällen.

Passar du på att ta upp det nya avtalet?
– Ja absolut. Och det hänger ju ihop med det där. I år har politiska partier lagt sig i avtalsrörelsen och varit ute och skrikit om lönesänkningar. Jag tycker vi har lyckats mota det på flera punkter.
– Och så ska jag så klart prata om yrkespraktiken. Det blir ett tillfälle att åter förklara att det inte rör sig om en lönesänkning för unga, utan om en utbildning och en väg in på arbetsmarknaden, som är på heltid och gäller dem som gått handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet.

Är det viktigt att fira 1 maj?
– Jätteviktigt. Det är en manifestation och ett bevis för att om vi går ut tillsammans och vill ha förändring så lyckas vi. Det sker i hela världen just den här dagen. Enormt häftigt och viktigt och så länge vi har orättvisor behövs 1 maj.

Minns du någon 1 maj särskilt mycket?
– Ja, den första är ett tråkigt minne. 1993 var jag jätteaktiv i arrangemangen i Umeå och så blev jag sjuk på själva dagen. Det var en sådan besvikelse.
– Det andra var när jag kom tillbaka på besök till Umeå, efter att ha varit borta i tio, tolv år och direkt fick en röd fana i handen och blev så varmt välkomnad. Det var en sådan sammanhållning och gemenskap. Jag blir fortfarande glad när jag tänker på det.