De som jobbar på framför allt Jack and Jones, men också Vero Moda, poängsätts efter hur mycket de säljer. Minst två plagg och för minst 600 kronor, per kund ska alla sälja för. En lista på hur alla lyckats mejlas ut till alla butiker varje vecka.
– Det får inte gå mer än 15 sekunder innan vi tar kontakt med kunden. Vi ska få kunden att ta med sig fler plagg till omklädningsrummet och vid kassan ska vi sälja ytterligare. Man känner sig som en robot, säger en anställd.

Personalen får kontinuerligt utbildning i hur de ska bli en ”supersäljare”. En anställd berättar att många mår dåligt av utbildningen och att de tog upp det med distriktschefen.
– Då fick vi höra att om det inte passade kunde vi gå.

En av dem Handelsnytt pratat med har just varit på utbildning. Hon berättar att jargongen ändrats lite, ingen skälldes ut. Däremot är systemet för poängbedömningen detsamma.
Två har varit i kontakt med facket som sa att de behövde mer bevis.

– Jag tror det skulle vara lättare om facket kom oftare till arbetsplatsen. Då skulle man få ett ansikte på vem man kan ringa, inte bara ett nummer till en avdelning, säger en av dem som faktiskt ringde.
– Det värsta skulle vara att allt rann ut i sanden. Att ingen skulle bry sig längre, säger en anställd.

Bestsellers vill inte kommentera poängbedömningen, säljlistan eller kritiken som framförs i artikel. Till Handelsnytt säger Bestsellers ledning att de för diskussioner internt och inte vill prata med media.

Fakta:

Steg för att bli supersäljare

I Bestsellers handbok "Supersäljaren" står att:
15 sekunder från det att kunden har kommit in, gå fram med ett leende på läpparna.

Ge kunden tre alternativ, säg fyra positiva saker om plagget.

I provrummet: Ta initiativ och tänk i set -- vad passar till de klädesplagg kunden valt.

Vid kassa: Säg positiva saker om varorna. Därefter: "Nu har vi paketpris. Du får ett paket nästintill gratis. Då tar vi det!"

Hur man hälsar en yngre kvinnlig kund: "Hejsan vem är den lyckliga som ska få sig en fin present, kan det vara jag?"

Funkar alltid: "Njuter du av hösten/sommare din glidare?" Eller: "Här är jag! Din hjälte som ska assistera dig!"

Vero Moda och Jack and Jones ingår i det internationella familjeägda Bestseller, grundat i Danmark. Andra varumärken som ingår i Bestseller är "Vila" och "Name It". Vero Moda och Jack and Jones har runt 400 anställda i Sverige.

Bestsellers vill inte kommentera poängbedömningen, säljlistan eller kritiken som framförs i artikel. Till Handelsnytt säger Bestsellers ledning att de för diskussioner internt och inte vill prata med media.

Fakta

Säljlistan ska ändras

Bakgrund: I april berättade SVT:s Rapport om hur anställda på Vero Moda men också Jack and Jones hetsades att sälja.

Vad händer nu? Handels hade innan SVT sände programmet om Vero Moda och Jack and Jones förhandlat om att företagen gör listor där anställda rangordnas efter hur mycket de säljer. Beskedet då var att listan skulle tas bort. Företaget ska ha ändrat "säljlistan" till att endast namnge de 80 bästa säljarna i landet. Handels träffade Bestseller, som äger kedjorna i Sverige, i slutet av april. Mer om detta möte kommer.