– Jag kollapsade till slut. Jag skakade och grät, säger en anställd Handelsnytt pratat med.

Ägarna till The Spice Tree har beslutat att lägga ner två av sina tre butiker, butikerna i Malmö och Växjö. Växjöbutiken är först ut och slår igen sista maj eller när varorna tagit slut. Nu har butiken utförsäljning.
Kunderna har varit många, men de anställda har fått jobba ensamma utan möjlighet att äta, dricka eller gå på toaletten.
– Vi sa till våra ägare att vi måste vara minst två, men fick höra att vi måste spara och att det bara var att köra på, säger en anställd.

Den anställde beskriver hur butiksgrannar kom in med dryck så personen i kassan kunde ta en klunk mellan varven. Till slut kontaktades Handels och ombudsmannen Oscar Englund kom till butiken. Han ansåg att arbetsmiljön var så illa att han gjorde ett skyddsstopp och stängde butiken. Han försökte även få tag i ägarna, men de gick inte att nå då de befann sig på inköpsresa i Kina.
– Det var riktigt illa, säger han.

Stefan Eriksson, en av ägarna till The Spice Tree, säger att de agerade så fort de fick reda på hur illa ställt det var i butiken.
– I och med tidsskillnaden mellan Kina, där vi var på inköpsresa, och Sverige dröjde det innan vi kunde agera. Vi försökte så gott vi kunde.  Men vi var inte så kontaktbara under dagarna. Vi kunde aldrig drömma om att det skulle bli ett sådant kaos. Vi stänger ju på grund av dålig lönsamhet.  Men så fort vi fick veta vad som hänt och pratat med Handels såg vi till att personal togs in, säger han.

Hur kommer det sig att de anställda kände att de inte fick ta in mer personal?
– Jag vet faktiskt inte, säger Stefan Eriksson.

Butiken var stängd i en och en halv dag tills ett nytt schema lades. Nu jobbar alltid två anställda i butiken.  

Stefan Eriksson säger att förutom Växjöbutiken planerar de att lägga ner Malmöbutiken.
– Det har varigt dålig lönsamhet och mycket i media. Det har varit mycket tråkigt, säger han.

Fakta:

Stänger två av tre butiker

The Spice Tree har butiker i Kristianstad, Växjö och Malmö. Nu ska Malmö och Växjö läggas ner. Växjö är först ut och lägger ner sista maj eller när varorna tar slut. Två personer förlorar jobbet.

Malmö ska stänga någon gång efter årsskiftet. Det är ännu inte klart hur många som berörs. Som det ser ut i dag är det en till två personer som  kommer att förlora jobbet.